Můj čas na kafíčko

Kdosi vlivný ho tlačí stále výš a výš

Relativně častá přítomnost Jana Ciny (33) na obrazovce České televize je minimálně zarážející. Málokterému umělci v jeho věku se v minulosti podařilo to, co právě jemu.

Kamery veřejnoprávní televize jsou mu až podezřele nakloněny. Po chodbách Kavčích hor se tak zcela otevřeně šušká, že Cina má mocného mecenáše, který ho nad míru protežuje. Odpovídalo by tomu i množství pořadů, v nichž se herec v posledních letech objevil. Od roku 2002 je jich už přesně sedmnáct, kde účinkoval, a to nikoli jen okrajově.

Od Smradů stále výš

Poprvé na sebe Cina upozornil ve filmu Smradi, v němž si zahrál roli romského chlapce a Česká televize ho odvysílala k Mezinárodnímu dni Romů. Pak už následovala role za rolí, přičemž hostoval i v nejednom pořadu, kam mají často přístup jen vyvolení.

Petr Vančura (36)

Zazářil i v několika vánočních pohádkách, které sice vzbudily rozporuplné reakce, ale jemu stejně zaručily další postup výš. Sám Cina chtěl přitom ze svého prvního natáčení utéct. „Herectví není jen samá legrace. Je to tvrdá práce. Člověk musí ráno za tmy vstávat, být veselý, i když je smutný,“ svěřil se kdysi v rozhovoru.

Rafinovaný tah ČT?

K zamyšlení je, zda v Cinově případě nejde o formu takzvané pozitivní diskriminace. Tedy upřednostňování člověka z řad menšin na úkor většiny. Pokud by tomu tak ze strany televize opravdu bylo, je Cina naprosto ideální prototyp.

Propagací homosexuálního Roma by spoustě lidem demonstrovala, že je otevřená vůči všem a nebere ohled na původ ani na sexuální orientaci.

Mlčení je vždy souhlas

Dost možná je ale problém jinde. Kdekdo na Kavčích horách šeptá, že za častým obsazováním Jana Ciny je přízeň z nejvyšších míst. Té se mu prý dostává více než vrchovatě. Jestli je za tím milenecký vztah s někým, to zatím obestírá tajemství.

Každopádně to kdekoho napadne, ačkoli se už řadu let prezentuje v páru s přítelem Petrem Vančurou (36), známým např. z komediálního seriálu Kosmo. ČT dotazy na dané téma ignoruje, což je u média placeného z peněz daňových poplatníků podivné.

A co na to sám Cina? „Nemám k tomu co říct, protože o protekci vůbec nic nevím. Tak děkuji, na shledanou,“ reagoval hystericky na dotaz bulvárního tisku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden