Moje sladké tajemství

Kdy je znaménko nebezpečné

Podzim je ideální čas na to nechat si zkontrolovat znaménka. Sami doma můžete podle našeho návodu přijít na vznikající problém, samovyšetření ale nenahradí lékaře.

Projevy nádorového onemocnění kůže bývají pozvolné a nenápadné. Změny na kůži totiž pozoruje během roku každý. Znaménka přibývají s věkem, přes léto zase leckomu naskáčou pihy, které nás většinou nijak neznepokojují.

Během let také pokožka ztrácí schopnost rovnoměrně pigmentovat a mohou se objevovat různé skvrny, ať už tmavé, nebo světlé. Piha naše zdraví nijak neohrožuje, zatímco znaménka mohou být nebezpečná a je třeba je jednou do roka kontrolovat. Co je poznávacím znamením problému?

Rizikové faktory

Znaménka bývala symbolem krásy, dnes jsou i důvodem k obavám. Odstranění znaménka je nejlepší naplánovat na zimu a jaro kvůli vyloučení působení sluníčka na jizvičku.

Jestliže jde o rizikový útvar, jedná se ale okamžitě. Drobné pihy pod průměr půl centimetru bývají neškodné a nemusíte se znepokojovat ani znaménky, která nemění velikost, tvar ani barvu. Alarmující je ale třeba, když vás znaménko svědí, nebo dokonce krvácí. Na riziko vás může navést následující test:

Asymetrie – normální znaménka jsou symetrická, jestliže to vaše není, zpozorněte.

Ohraničení – rozpitá a nerovnoměrně ohraničená znaménka je třeba sledovat.

Barevnost – jestliže není znaménko jen hnědé, ale má i odstíny od růžové po černou či bílou, není to dobře.

Průměr – znaménka nad 5 mm musí vidět dermatolog.

Vývoj – jakákoli změna je nebezpečná, při jakékoli pochybnosti raději zajděte k lékaři.

Zákeřné nádory se nejčastěji objevují na místech, která jsou nejvíc vystavena slunci, přesto při samovyšetření neopomeňte prohlédnout i vnitřní stranu stehen, rovněž paží, uši, pokožku ve vlasech a také nezapomeňte prozkoumat okolí pohlavních orgánů.

Jak poznáte nádor

Nejčastěji se lékaři setkávají s třemi typy nádorů. Nejfrekventovanější je bazaliom, ten nejlépe léčitelný. Může však zničit kůži a kosti v oblasti svého vzniku. Vypadá jako nijak zbarvený hrbolek v oblasti uší, nosu nebo krku, může se z něj vyvinout vřed.

Léčba spočívá v odstranění a není nijak komplikovaná. Spinaliom se od bazaliomu liší agresivnějším růstem do hlubokých struktur kůže. Vzniká často v chronické ráně nebo jizvě. Pokud je zachycen včas, léčba bývá úspěšná.

Nejagresivnější je melanom, vytvářející metastázy do kůže a vnitřních orgánů. Růst melanomu může být rychlý. Polovina melanomů vzniká z pigmentového znaménka, které se začne měnit. Léčba je úspěšná, pokud se zachytí včas.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden