Moje chvilka pohody

Kdy jíst a nejíst zázvor

Zázvor je skvělé přírodní léčivo. Dokáže například výtečně rozložit konzumovanou potravu, čímž pomáhá dobře trávit.

Podporuje detoxikaci těla, reguluje krevní tlak, mírní bolesti všeho druhu, zlepšuje imunitu, bojuje proti rýmě, kašli i nachlazení a komplexně působí proti virům, bakteriím a plísním. Navzdory všem pozitivům existují ale i situace, kdy vám zázvor může hodně uškodit.

Máte-li hemofilii

Zázvor je užitečný, pokud jde o diabetes, nadváhu či onemocnění tepenného systému. Zvyšuje totiž průtok krve celým tělem a to by pro pacienty s hemofilií, což je dědičná choroba projevující se nadměrnou krvácivostí v důsledku poruchy srážlivosti krve, mohlo znamenat vážné potíže.

Příliš nízkou váhu

Jestli vás trápí nějaké to kilo navíc, vsaďte na zázvor. Urychluje totiž spalování tuků a zároveň snižuje chuť k jídlu. Pokud ale máte hodně nízkou váhu, další ztráta tělesné hmotnosti by pro vás mohla znamenat zhoršenou kondici svalových tkání nebo menstruační problémy.

Užíváte určité léky

Diabetici nebo lidé s vysokým krevním tlakem, musí užívat speciální léky. S nimi ale zázvor nejde dohromady, i když jinak by byl výborným lékem. Může snižovat účinnost tabletek.

Pokud jste těhotná

Těhotenství a zázvor si spolu moc nerozumějí. Někdo říká, že je sice dobrý na zvládání ranních nevolností, ovšem jiní zase varují, že pokud se překročí denní dávka jednoho gramu, může zázvor způsobit mutaci plodu nebo dokonce potrat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden