Moje šťastná hvězda

Kdy jít k lékaři?

Signály, které není radno přehlížet

Co si budeme povídat, milé dámy, s přibývajícím věkem tu nás loupne, tam zabolí. Některé chvilkové zdravotní potíže přejdeme rukou mávnutím, jsou však takové, které dávají jasný signál, že je není radno přehlížet, protože bychom si mohly zadělat na vážnější onemocnění.

Kdy uzrál čas navštívit lékaře, je samozřejmě pro každou z nás velmi individuální rozhodnutí. Některé z nás se pečlivě hlídají, aby nic nezanedbaly, jiné si vždycky samy pro sebe najdou zdůvodnění, proč případné příznaky své zdravotní indispozice ignorovat. Buď na návštěvu ordinace nemají čas, nebo se prostě obávají toho, „co by ten doktor mohl najít“. Tento přístup k vlastnímu zdraví je však poněkud riskantní. Proto vám dnes nabídneme pár tipů na možné varovné příznaky některých onemocnění, které není radno přehlížet.

Mohla by to být štítná žláza?

Štítná žláza produkuje hormony, které nám regulují metabolismus a podílí se také na zvyšování účinnosti ostatních hormonů v těle, například adrenalinu. Občas ale nefunguje, jak by měla.

Jak to poznáte? Hlavní příznaky její nedostatečné činnosti jsou snížení látkové přeměny a tělesné teploty, zpomalení frekvence dechu i tepu, hrubne hlas a vázne myšlení a horší se paměť. Naopak hlavní příznaky její nadměrné činnosti jsou hubnutí a nápadně zvýšená chuť k jídlu, pocení a zrychlení srdečního tepu, někdy i nápadné vystoupení očí z očních důlků.

Vysoký tlak nebolí

Neexistují pro něj žádné charakteristické příznaky, čímž může být pro náš organismus velmi nebezpečný. Pokud vás bolí hlava a na hrudníku nebo jste unavení. Vlivem neléčeného vysokého krevního tlaku se může stav zhoršovat a docházet k poškozování orgánů.Trápit vás může i dušnost, závratě, poruchy vědomí a menší mozkové příhody.

Za cukrovku nemůže cukrárna

Někdy se o u nás toto velmi časté onemocnění označuje názvy diabetes mellitus nebo úplavice cukrová. Její výskyt se neustále zvětšuje. Může za to hlavně nevhodná strava a nedostatek pohybu. Cukrovka se řadí mezi chronické nemoci.Nejčastější příznaky jsou velká žízeň, časté močení, únava a malátnost i po vydaném spánku, dokonce i nadměrná ztráta hmotnosti.

Deprese, nebo jen špatná nálada?

Každá z nás má občas chmury na duši. Neměly bychom je však zaměňovat za depresi. Ale jak ji bezpečně poznat? Kdy nastává čas, aby nám pomohl odborník? Jsme dlouhodobě smutné, trpíme pocity (bezdůvodné) úzkosti nebo se obviňujeme z věcí, za něž nemůžeme.Také se snadno unavíme, v noci nemůžeme spát a usínáme naopak přes den.

Hlídejte si své zdraví!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden