Moje sladké tajemství

Kdy už je čas na fyzioterapii?

Víte, že byste si měli dopřávat masáž jednou za 14 dní?

Bolí vás záda? Jako první úlevná pomoc se nabízí masáž. Jenže pokud celý život máte sedavé zaměstnání, zatěžujete páteř a svaly v této oblasti, jde často o zdravotní problém. Kdy se objednat k masérovi a kdy je vhodné objednat se už k fyzioterapeutovi? A víte, že existují i masáže, které kombinují skvělé relaxační účinky s fyzioterapeutickým efektem?

Vždy platilo jasné pravidlo: pokud člověk cítí bolest, měl by zamířit k fyzioterapeutovi, ten nalezne příčinu problému a navrhne řešení v podobě cviků.

Není-li ale bolest limitující, většina lidí se stále přiklání k masáži, na které nemusí nic dělat, jen ležet a je o ně postaráno. Hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková nám přiblížila, že i masáž může být zdravotně účinná.

„Právě těmto lidem je určena speciální FYZIOpress masáž. Na ideální kombinaci hloubkové tlakové masáže, protahovacích prvků a technik inspirovaných fyzioterapií, které ulevují od akutních bolestí a blokád, jsme pracovali deset let.“

Masáž zkrátka pomáhá těm, kteří touží po naprostém uvolnění, chtějí protáhnout každý sval na těle a dosud s tímto cílem chodili speciálně na thajské masáže.

Jaká masáž je pro vás nejlepší?

V současné době mohou lidé vybírat z celé řady různých typů masáží. Sportovní se hodí po výkonu, regenerační uvolní ztuhlé svaly ze sedavého zaměstnání, relaxační nebo s lávovými kameny působí proti stresu.

Každý druh mohou maséři navíc doplnit baňkováním, nebo když někdo preferuje opravdu silnou masáž, například pro uvolnění mohutných svalů, lze použít pneumatickou přístrojovou hlavici.

Žádná z těchto masáží ale nemá jako primární funkci odstranění bolestivých stavů. Proto je dobré navštívit fyzioterapeuta. Masáže jsou totiž jen efektivní při regeneraci svalstva, mohou zmírnit akutní bolesti, ale nerozeženou chronické problémy.

V takových případech je třeba navštívit vysokoškolsky vzdělaného fyzioterapeuta, který na základě odborného vyšetření pacientovi navrhne postup léčby.

Jste ohroženi bolestí?

Největšími adepty na masáže bývají lidé se sedavým zaměstnáním, osoby s fyzicky a psychicky náročným povoláním, jako například zdravotníci, a ti, kteří pracují v předklonu, k těm patří i cyklisti a další sportovci.

„Frekvence návštěvy je ideální jednou za 14 dní, i když se nedá říct úplně univerzálně,“ podotkla fyzioterapeutka. Jednou týdně je příliš často, kdy tělo nemá čas na dostatečnou regeneraci, a jednou měsíčně je zase málo.

Samozřejmě doba mezi masážemi se může proměňovat dle potřeby – například na začátku, když má klient větší bolesti, dochází každý týden, později jde spíše o udržující masáže jednou za dva až tři týdny.

Jak často chodit na terapii?

Masáž by určitě neměla bolet přespříliš, ale „příjemná bolest“ není na škodu. Klient většinou cítí tlaky na začátku, když masér sáhne na bolavá místa, na konci masáže by už žádnou bolest pociťovat neměl.

Naopak den či dva poté se může mírná, spíše tupá bolest dostavit a to je v pořádku, je to signál, že masáž byla dostatečně účinná. Dříve lidé chodili buď na fyzioterapii, nebo na masáže.

Nyní je ale trend, že lidé podle potřeby služby střídají. Při fyzioterapii si dají trochu víc do těla, na masáži si zase lehnou, odpočívají a nechají si uvolnit i ty svaly, na které se při fyzioterapii nedostane.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden