Můj čas na kafíčko

Kdy vás chřipka může i zabít?

S deštivým jarem a pověstným aprílovým počasím se vleklá epidemie chřipek opět rozjela naplno. Za její přetrvávání mohou často sami nemocní, kteří se snaží onemocnění přechodit. Děláte to také?  

Ignorováním nemoci si ovšem můžete zadělat na vážné zdravotní problémy, které i při vyspělé lékařské vědě mohou ve výjimečných případech končit i smrtí. Zvlášť pokud máte také jiné zdravotní problémy.

Zápal plic i zánět srdce

Chřipka se od běžného nachlazení liší rychlým nástupem nemoci, který doprovází horečka, schvácenost a bolesti svalů a kloubů. U chřipky se navíc přidávají bolest hlavy, rýma nebo kašel.
Dalším rozdílem od běžného nachlazení je, že potíže spojené s chřipkou mohou trvat i několik týdnů, a to zejména v případě, kdy se snažíme onemocnění přechodit. Tím ale můžeme dokonce riskovat život. Může dojít k vyčerpání organismu, zápalu plic či zánětu srdečního svalu.
V extrémním případě může přechozená chřipka způsobit až selhání srdce nebo onemocnění těžkou virózou – třeba bakteriálním zánětem plic, na který lze zemřít.

Dopřávejte si hodně vitaminu C.

Hrozí „cukrářům“ a kardiakům

Cukrovka mění hladinu cukru v krvi a výrazně oslabuje imunitu. I v případě dodržované léčby může dojít k rozkolísání koncentrace krevního cukru a zdravotní stav nemocného se tak může zhoršit a vyžádat si i pobyt v nemocnici. Ve srovnání se zdravými lidmi jsou na chřipkové onemocnění daleko náchylnější i kardiaci. I u nich hrozí zvýšené riziko. Jsou ohroženi na životě až 52krát více než zdraví lidé. Tekutiny v plicích totiž ztěžují odstraňování chřipkového viru a u kardiaků i po několika týdnech od propuknutí nemoci hrozí dvakrát větší riziko infarktu. Ale prokázalo se, že očkování proti chřipce snižuje riziko těžkých, život ohrožujících komplikací.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden