Můj kousek štěstí

Když bolí zápěstí

Onemocnění se projevuje i tak, že se ráno budíte se znecitlivělou rukou, nebo některými prsty.

Syndrom karpálního tunelu nehrozí jen těm, kdo pracují denně u počítače. Důležitá je prevence i včasná léčba.

Obvykle to začíná nenápadně: mravenčení, brnění nebo tuhnutí prstů, které po protažení zase přestane. Postupně ale začne bolet i zápěstí a bolest může začít vystřelovat až do paže.

Co se to děje?

Karpální tunel je místo mezi zápěstními kůstkami, jimiž vedou šlachy, které ohýbají prsty. Pokud se zápěstí dlouhodobě a jednostranně zatěžuje, jako právě při používání počítačové myši bez podpůrných pomůcek (speciální podložky), ale i při práci u výrobní linky, při šití apod., šlachy otečou a začnou utlačovat nerv.

To se projeví zmíněnými příznaky. Zanedbat je není dobré, v pozdější fázi může onemocnění přejít do chronického stadia a může dojít k bolestivému zánětu šlach nebo až ke ztrátě hybnosti prstů.

Nečekejte na zázrak

Pokud se u vás podobné příznaky objeví, co nejrychleji vyhledejte lékaře, který vás pošle na neurologické vyšetření, které zjistí rozsah postižení. Podle toho vám nasadí léčbu – v nejzazším případě operaci. Jde o celkem jednoduchý zákrok, ale není třeba nechat to dojít až tak daleko.

Co zvládnete sami

Snažte se zápěstí nepřetěžovat a pravidelně mu ulevovat, například si jednou za hodinu ruce pořádně procvičte. Použít můžete i speciální pomůcky (masážní míčky či protahovací gumy na prsty).

Pokud už vás prsty začínají brnět, zkuste speciální cviky, třeba tyto dva. Sepněte ruce s propletenými prsty, lokty opřete o stůl a tlakem ruky protahujte nejdříve jedno a pak druhé zápěstí.

Proveďte 10× na obě strany. Pak položte ruce před sebe, na 10 sekund propněte obě ruce i prsty, poté je sevřete v pěst a opět držte 10 sekund.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden