Moje chvilka pohody

Když je chlap marod

Muži o svých pocitech příliš nedokážou mluvit. Je to způsobeno výchovou. Od mala je jim vštěpováno, že jsou muži, a tak musí být silní a stateční. Tudíž oni samotní vnímají každou projevenou emoci jako známku slabosti.

Snaží vyhnout všem emocím, jež vyvolávají negativní myšlení i úzkost. Jen těžko pak lze poznat, zda se u muže jedná o počátek nějaké psychické nemoci či jen o špatnou náladu.

Rozpoznejte včas varovné signály

Na počáteční stavy duševního onemocnění přitom mohou upozornit určité signály, které by všechny v okolí měly upozornit, že se s mužem něco děje a bylo by dobré vyhledat odbornou pomoc.

Patří mezi ně podrážděnost, agresivita, ale také náhlé touhy vyjadřování pozitivních emocí. Kromě emocionálních projevů se ale nemoc může projevit i po fyzické stránce, když muže začnou trápit bolesti hlavy, zažívací potíže, ztráta chutě k jídlu.

Může trpět únavou, nedostatkem energie, neschopností soustředění a nepohodlí. Problém může nastat i s nespavostí či naopak s častým spaním.

Jak mu lze pomoci?

Většina mužů si zprvu nebude chtít problém připustit a už vůbec ne jej řešit s někým cizím. Je proto důležité na muže při komunikaci netlačit, nechat ho pokud možno mluvit a jen mu naslouchat.

Až poté ho ujistit, že na všechno, co prožívá, není sám. Muž se může cítit trapně a na základě toho se chovat i defenzivně. Rád by o svých pocitech mluvil, ale zároveň nechce obtěžovat. Snažte se ho co nejvíce podpoří.

Nikdy mu neříkejte, že to musí překonat a respektujte jeho soukromí.

Pečujte i o sebe

Být s někým, kdo je duševně nemocný, je obrovsky vyčerpávající a frustrující. Ne každý to dlouhodobě dokáže zvládat s nadhledem. Proto je důležité hledět i na své vlastní zdraví a snažit se v dobrých dnech dostatečně relaxovat a dobíjet energii věcmi, které máte rádi a dělají vám dobře.

A samozřejmě se s léčbou obrátit včas na odborníka. V dnešní době existuje hned několik možností léčby. O konkrétním postupu je dobré se poradit s odborníkem na duševní zdraví, ideálně s psychiatrem. Je důležité, aby nemocného do léčby nikdo netlačil, aby dokázal sám přijmout fakt, že má problém a že ho musí řešit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden