Můj čas na kafíčko

Když je organismus překyselený… změňte stravu

Lidský život je závislý na rovnováze mezi kyselinami a zásadami v organismu.

Může mít překyselení organismu neblahý vliv na naše zdraví? Co způsobuje acidózu, jak odkyselit organismus a jaké potraviny vám v tom pomohou?

Nesprávná strava vede k chronickému nedostatku vitaminů, minerálů, enzymů i stopových prvků. Tělo se dostává do trvalého stavu překyselení a to je příčinou vzniku nejrůznějších chorob, jako je artróza, infarkt, migréna, cukrovka, revma nebo alergie.

Acidóza (překyselení organismu) způsobuje také duševní problémy, protože ubírá energii, snižuje schopnost člověka vyrovnat se se stresem a vyvolává neustálou podrážděnost a depresivní stavy.

Vychutnejte si každé sousto.

Správný poměr

Tělo si kyselé látky vytváří samo. Během látkové výměny v organismu neustále vznikají kyseliny, jako močová, uhličitá, mléčná, octová nebo solná. Všechny mají ničivý účinek.

K tomu, aby mohlo tělo s kyselinami účinně bojovat a udržovat chemickou rovnováhu, potřebuje dostatek zásaditých látek. Na rozdíl od kyselin si ale organismus zásady vytvářet neumí a získává je výlučně prostřednictvím potravy. Správný poměr zásad a kyselin ve stravě má být 80 : 20.

Jak na tom jste?

Zjistit překyselení organismu můžete zpravidla dvěma způsoby. Prvním je cílený monitoring pH moči nebo krve pomocí laboratorního vyšetření, přičemž správné hodnoty pH jsou 7,4. Pro acidózu je charakteristické pH 7,35 a pro příliš zásadité prostředí stačí hodnota už 7,45.

Přestože se jedná o nepatrné rozdíly, jsou pro správné fungování organismu zcela zásadní. Druhým způsobem je odhalení překyselení organismu testem, který si můžete zakoupit v lékárně a provést si ho sami doma bez pomoci lékaře.

Zdraví začíná na talíři

Základem zdraví je vyvážený a pestrý jídelníček založený na dostatku vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Obecně se dá říci, že živočišné potraviny a obiloviny jsou kyselinotvorné, zatímco ovoce a zelenina zásadité a cukry, tuky a škroby neutrální.

Také pamatujte na to, že byste měli jíst v klidu a každé sousto opravdu důkladně rozžvýkat. Stejný význam jako správný jídelníček hraje i pitný režim. Optimálně by měl člověk vypít 0,5 litru čisté vody na každých 15 kg své tělesné hmotnosti. Ideální je čistá voda a neslazené bylinkové čaje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden