Moje chvilka pohody

Když je pes sám doma

Mnoho majitelů má zpočátku strach nechat svého čtyřnohého společníka doma samotného. Pokud nemáte klec nebo ohrádku, ve které byste mohli psa nechat, přinášíme vám několik tipů, jak psí řádění řešit.

Máte obavy nebo dokonce hrůzu zanechat v bytě psa o samotě, protože se bojíte, že až přijdete domů, bude váš příbytek připomínat kůlničku na dříví? Být s ním ale čtyřiadvacet hodin denně a dohlížet na něj, to samozřejmě není možné .Poradíme vám, jak naučit psa být doma sám.

1 Posilujte poslušnost

Opakování je matka moudrosti. I když je váš pes poslušný a reaguje ochotně, nic nezkazíte ranním opakováním. Posílíte vzájemný vztah, připomenete mu, jak se má chovat a zaměstnáte mu mozek. Kromě klasických povelů, můžete přidávat i nové.

2 Nechte ho vyběhat

Unavený pes rovná se hodný pes. Svižná, alespoň třicetiminutová ranní procházka s aportem prospěje jeho hyperaktivitě a vašemu probuzení. Pokud jste sportovně založení, můžete spolu i běhat nebo vytáhnout kolečkové brusle či kolo.

3 Omezte prostor

Pokud máte obavy, že by pes zdemoloval drahou koženou sedačku, vymezte mu prostor, kde se může bez vaší přítomnosti bezpečně pohybovat. Nezavírejte ho hned do předsíně 1 x 2 metry nebo malého přístěnku pod schody.

Pořiďte mu třeba větší ohrádku nebo prostornou klec, kam ho zavírejte i na krátkou dobu, když jste doma, aby pochopil, že o nic nejde. Nezapomeňte mu tam dát hračky, pamlsek a misku s vodou.

4 Vraťte se s bonusem

Než psa necháte doma samotného, dejte mu povel „čekej“ nebo „zůstaň“. Pokavaď ho má naučený, tak moc dobře ví, že se po tomto povelu vrátíte. Jakmile přijdete domů, tak psa vřele přivítejte, pohrajte si s ním, pohlaďte ho, a pokud byl hodný, nezapomeňte mu dát nějakou odměnu, třeba žvýkací kost.

5 Přípravky na zklidnění

Pokud pes trpí nadměrnou úzkostí, stresem nebo strachem, vyzkoušejte zklidňující přípravky. Obsahují esenciální aminokyseliny, bylinky, feromony a další účinné látky, které navozují klid a pohodu. K dostání jsou ve formě tabletek, pipety, kapek nebo difuzéru.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden