Můj kousek štěstí

Když modrá není ani trochu dobrá

Na modřinu přikládejte chladivý obklad.

Stačí malý náraz a nevzhledná modřina je hned na světě. Dělá se vám často, a ani nevíte jak? Ženám se tyto ošklivé krevní podlitiny tvoří snadněji. Proč?

Modřina je v podstatě nahromadění krve ve tkáni mimo krevní cévy. Vzniká následkem silného tlaku, úderu či úrazu, po operacích nebo v důsledku podkožního krvácení.

Jak dlouho trvá, než zmizí?

Zpočátku modré až fia­lové zabarvení, které postupně přechází do žlutozelena, je způsobeno bilirubinem, neboli žlučovým barvivem. A co si budeme povídat, hezky žádná modřina nevypadá, zvlášť když je větší. Samovolně flek obvykle po dvou až třech týdnech zmizí.

Modřiny lze lehce maskovat make-upem.

Co když ale nechceme, nebo nemůžeme tak dlouho čekat? Na obličeji se ji můžeme pokusit zakrýt make-upem, ale stejně to není ono. Naštěstí existuje pár triků, jak modřinu na těle „vygumovat“ o trochu dříve. Můžete se například pokusit snížit prokrvení v místě modřiny.

Rychlejší zhojení modřin

Několikrát denně na ni přiložte studený obklad, ale maximálně na 10 minut a opakujte nejdříve po 20 minutách. Po dvou dnech střídavého chlazení pak můžete začít modřinu prohřívat – 3× denně si na ni přiložte na 10 minut nahřátou žínku.

Gely a masti s výtažkem z arniky jsou na modřiny jako hojivý balzám.

Na modřiny funguje i slunce UV záření pomůže rozložit krevní barvivo, a tím urychlí jejich vyblednutí. Tato metoda se ovšem nehodí v případě, že máte modřiny společně s jizvami po operaci, jizvy se slunečnímu svitu vystavovat nesmějí – ztmavly by.

Méně bolestivé modřiny můžete také zkusit jemně rozmasírovat. I naši předkové se chtěli modřin zbavit co nejdříve. Jak na to šli?

Arnika či petržel

Přikládali si na modřinu například obklady z octa smíchaného s teplou vodou a mazali je bylinnými mastmi z arniky. Dalším domácím prostředkem byly čerstvé drcené listy petržele, které se rozprostřely na modřinu a převázaly látkovým obvazem. Místo se brzy zhojilo.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden