Moje chvilka pohody

Když ne já, tak ani jiná

Zoufalství a zloba exmanželky mého přítele byla tak veliká, že jí to úplně zatemnilo mozek

Nikdy by mě nenapadlo, že žena, matka, může dělat takové věci. Chtěla nám co nejvíce ublížit, ale nejvíc ze všeho nakonec ublížila sama sobě.

autě je mi už pěkné horko. Je krásný letní den, slunce praží do kapoty. Jak krásně by bylo třeba na koupališti nebo někde na výletě. Místo toho tu sedím, škvařím se ve vlastní šťávě a čekám na Ivana. Je na návštěvě v nemocnici. Vlastně na psychiatrickém oddělení zdejšího blázince.

Šel navštívit syna a já trnu hrůzou, v jakém stavu se ke mně zase vrátí. Bude se hroutit z toho, že ho kluk nechce ani vidět, nebo se zase ze všeho bude obviňovat? Už jsem úplně bezmocná a bezradná. Přitom se to všechno nemuselo stát, kdyby bývalá Ivanova manželka měla všech pět pohromadě. To ona by ze všeho nejvíc patřila
do blázince.

Pracovní schůzka

S Ivanem jsem se potkala před dvěma roky. Bylo to pracovní setkání. Vedl tehdy tým konkurenční firmy a naše obchodní jednání bylo velmi strohé a profesio-
nální. Možná dokonce trochu vypjaté. Proto mě dost udivilo, když mi Ivan asi za dva dny telefonoval a pozval mě na kafe.

Myslela jsem, že chce něco pracovního projednat. Mýlila jsem se. A na kávu jsme pak chodili ještě další tři týdny, než mi konečně řekl, o co mu ve skutečnosti jde, že se do mě zamiloval. Nemohla jsem než přiznat, že ani on mi není lhostejný. A tak jsme spolu začali randit.

Minulost byla vyřešená

Oba jsme byli už nějakou dobu rozvedení. Ivan už tři roky a já dva. Tvrdil mi tehdy, že má už s ex i s dětmi vše vyjasněné. Já jsem s bývalým problémy neměla. On odešel ode mne k mladší ženě a založil si novou rodinu.

S našimi společnými dětmi se pravidelně scházel a já ho vůbec nezajímala, což mi samozřejmě nevadilo. Jenže Ivanova ex asi v takovém klidu nebyla. Brzy se to mělo ukázat.

Bejvalka využila Mirečka jako zbraň proti jeho tátovi.

Kamarádka nad zlato

Po půlroce jsme se rozhodli, že se s Ivanem sestěhujeme a začneme spolu žít. Měla jsem v té době důvěrnou kamarádku Terezu, které jsem se se vším svěřovala. Bohužel jsem nevěděla, že zná Mirkovu bejvalku a že jí všechny intimnosti našeho vztahu vykládá. Důvěřovala jsem jí, a vůbec by mě nenapadlo, že nás takto probírá s tím nejméně vhodným člověkem.

Vyvolala špatné emoce

I když původně o Ivana neměla už zájem, začala se najednou jeho bývalka chovat jako pominutá. Nejprve mu volala a chtěla s ním řešit nějaké problémy s dětmi. To jsem samozřejmě dokázala pochopit. Pak potřebovala s něčím pomoc v domácnosti. Neustále ho naháněla, něco konzultovala.

Ivana to štvalo a vůbec to na něj nezabíralo, jak by si zřejmě přála. A tak vymyslela svůj zrůdný plán. Začala proti Ivanovi štvát jeho syna. Byl právě v pubertě a v období velké opozice proti dospělým.

Otec byl dobrý terč. Maminka mu totiž namluvila, že je opustil a že žije s nějakou podivnou ženskou, která je, děti, navíc okrádá o peníze, které patří samozřejmě jim.

Ivana to úplně zlomilo

Ivan byl na svého syna vždy velmi pyšný a miloval ho. Jenže Mireček se k němu začal chovat velice odtažitě, až nepřátelsky. Vytýkal mu, že kašle na mámu, že je opustil. A pak přišel s tím, co mu nakukala jeho matka. Prý dělá celé rodině ostudu. Chodí s nějakou pochybnou ženskou.

Ivan s ním chtěl o tom rozumně promluvit, seznámit nás, ale nešlo to. Pohádali se a Mireček tátovi řekl, že dokud bude s tou potvorou, tedy se mnou, nechce ho vidět. Ivan je hodná a mírná povaha, takže se před synem ovládl a nedal mu ani pár facek, které by si byl zasloužil. Složil se až doma, i když mi celou pravdu neřekl. Asi se bál, že by mě to moc ranilo.

Napsal mi několik vzkazů

Dozvěděla jsem se vše až od Mirečka. Ten mi poslal několik dost ošklivých dopisů, ve kterých mi vlastně „přikazoval“, abych tátu nechala být. Jeho slovník byl přitom velmi nevybíravý a urážlivý. Jak vůči mně, tak vůči tátovi. Byla jsem v šoku a nechápala vůbec, o co jde.

Vlastně to nevím dodnes. Chtěla bývalka, aby se k ní Ivan vrátil? Nebo jen nesnesla pomyšlení, že je šťastný i bez ní, a potřebovala škodit? Ať je to, jak je to, nešťastnou náhodou jeden z těch dopisů objevil Ivan.

Pořádně se chytli

Tehdy do Ivana vjel vztek a rozzuřený, jak jsem ho ještě nikdy neviděla, vylítl z domu. Co se dělo v bytě jeho exmanželky, co všechno řekl synovi, dodnes úplně nevím. Prostě s nimi přerušil kontakty a odvolal zájezd na hory, kam měli spolu odjet.

Tehdy jsem se snažila stát při Ivanovi a říkala jsem si, že se vše nakonec přežene, protože Mireček dospěje a pochopí, jak to všechno je. Jenže pak se stalo něco strašného.

Nemyslel to ale vážně

Za pár dní po tom incidentu Mireček spolykal nějaké prášky a odvezli ho do nemocnice na výplach žaludku. Byl to pokus o sebevraždu, ale všichni měli jasno. Byla to demonstračka, zabít se doopravdy nechtěl. Všichni měli jasno, kromě bejvalky a Ivana.

Všichni mají jasno

Mirečkova matka všechnu vinu za to, co se stalo, svalila na něj. A on tu vinu na sebe vzal. Naše vztahy to pěkně zamotalo. Mireček je na psychiatrii na pozorování. Ivan je těsně před zhroucením, obviňuje se.

Bojím se, že nakonec obviní i mě, že mě neměl vůbec potkat. Z toho celkového marasmu však nemá nakonec žádnou radost ani bejvalka, která zničila vlastního syna. Tak proč to všechno?

Helena K. (56), Olomouc

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden