Můj čas na kafíčko

Když o Juraji Herzovi řekla Tereza Pokorná rodičům, matka se zhroutila a otec předstíral nemoc!

Osudovým znamením v emigraci pro ni bylo televizní vysílaní jejího filmu!

Herečku Terezu Pokornou (57) a režiséra Juraje Herze (+83) dělil věkový rozdíl jedné generace. Přesto si báječně rozuměli a zůstali přáteli i po rozvodu.    

Dětství režiséra Juraje Herze poznamenaly válečné zážitky. Rodák ze slovenského Kežmaroku se musel s rodinou schovávat v malé vesnici před deportací do koncentračního tábora. Kvůli udání tam nakonec skončil on i jeho rodiče. Tábor přežili, ale Juraj ztratil dětství a předčasně dospěl. „V Kežmarku bylo jediné kino a mě do něj pouštěli klidně na mládeži nepřístupné filmy. Jako jediného,“ vzpomínal. „Před vchodem stál policista, a když se ho ostatní děti ptaly, jak to, že ho pustí a je ne, on řekl: Herz může, ten už všechno prožil.“

Nenechala si ho vymluvit!

Tereza Pokorná měla od malička nakročeno spíše k baletu, díky své drobné postavě. „Moje máma milovala operu, od dětství se mnou hodně chodila do divadla,“ prozradila. „Mně se líbil balet. Když jsme žily nějakou dobu v Anglii, tak jsem v Covent Garden viděla Louskáčka a úplně jsem se do baletu zamilovala. Po návratu zpátky jsem začala chodit do baletní školy Národního divadla. Sukýnky, špičky, vůně líčidel - to všechno mě absolutně uchvátilo.“ Věnovala se i herectví, a její vzhled jí předurčoval k rolím princezen. První velkou roli si zahrála ve filmu Lásky mezi kapkami deště v roce 1979. Tam zaujala spoustu diváků, ale také Juraje. „Na to konto mě pak obsadil do svého dalšího filmu, kde jsme se do sebe zamilovali,“ uvedla Tereza. Hned tak to ale nebylo, půl roku byl jejich vztah hlavně pracovní. Tereza už předtím prožila dva vztahy: jeden sedmiletý a jeden dvouletý. Oba byly s kluky zhruba stejně starými. Jurajovi bylo ale o dvacet šest roků více. Nepociťovala prý žádný rozdíl, protože slavný režisér byl vždycky absolutně mladý duchem. Nový vztah Terezy byla ale problémem pro její rodiče, i proto, že Juraj měl špatnou pověst sukničkáře. Její nový vztah byl ale problémem pro rodiče. „Maminka se z toho zhroutila, zhubla patnáct kilo, za která nakonec byla ráda, táta předstíral dva měsíce chřipku,“ popisovala herečka. Vymluvit si ale nic nenechala a Juraje si vzala!

Tereza v první velké roli.

Společný útěk do Mnichova

Trochu sporů proběhlo o to, jak se bude Tereza jmenovat po svatbě. „Manželovi jsem řekla, že zůstanu Pokorná,“ líčila. „Juraj souhlasil, ovšem s tím, že i on se bude jmenovat Pokorný. Byla to taková malá vydírací akce, ale asi by necouvl. Mně to však vůči němu přišlo hloupé.“ Pověst velkého svůdníka se nepotvrdila, prý se naopak z režiséra stal puritán. Tereza by ani nedovedla žít s někým, kdo by se choval jinak. „Nikdy se nedělím,“ řekla razantně. „Ten vztah by pak byl narušený, jsem jinak nastavená. Pro mě věrnost znamená příliš mnoho.“ V polovině 80. let dvojice emigrovala do Německa. „Juraj chtěl odejít, já jsem se rozhodla pro život s ním a respektovala jeho přání,“ konstatovala Tereza. „První noc jsem leželi na molitanu, pustili vypůjčenou televizi a zrovna dávali Lásky mezi kapkami deště. V tu chvíli jsem věděla, že všechno dobře dopadne,“ prozradila. Páru se narodila dcera a přes velký věkový rozdíl trvalo spokojené manželství řadu let. Rozvedli se až v roce 2011. „Začaly nás zajímat jiné věci,“ uvedla herečka po ukončení vztahu. „Ten bod, kdy jsem zjistila, že každý stárneme jiným směrem, přišel až nedávno. Zjistila jsem, že já chci někam běžet, zatímco on chce svůj klid.“ Zůstali ale přáteli a dál žili ve stejném domě, i když pak už s jinými partnery – Juraj měl svůj poslední vztah s herečkou Martinou Hudečkovou. Než nedávno zemřel, stačila se Tereza se svým osudovým mužem ještě rozloučit a společně měli ještě nějaký čas radost z narození vnoučka!

Role princezen jí byly souzeny.

Zajímavý příběh Tereziny babičky

To, že se s Jurajem rozešli, ale dál bydleli v jednom domě, připomnělo Tereze historii jejích prarodičů. Babička se jednou v nemocnici zamilovala do primáře. Děda prohlásil, že ona bude vždy jeho ženou a bude ji milovat. Ať prý doktora přivede, že by chtěl poznat, jestli je to dobrý člověk. Ukázalo se, že ano. „Tak se rozvedli, babička se vdala a děda k nim chodil každou neděli na oběd, byli přátelé,“ popisovala Tereza. „Když pan doktor zemřel, řekli si děda s babičkou, že spolu zase budou žít.“

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden