Moje sladké tajemství

Když sama sobě nevoníte

Ano, říká se sice, že je čistota půl zdraví, ale neméně platí i pořekadlo, že všeho moc škodí. Pokud u vás čistotnost přeroste běžnou míru, můžete si vykoledovat nejen oslabení imunity a větší citlivost např.

k zánětům močových cest, ale i parádní fobii, v tomto případě bromidrofobii. Pak se i přirozená vůně pokožky lidského těla stane něčím, za co je třeba se neustále stydět. Bez deodorantu ani krok Své při posedlosti absolutní čistotou jistě sehrávají i reklamy, které útočí ze všech stran a nabádají nás k obraně proti vlastnímu potu.

Nejsprávnější je podle nich vonět po mýdle, šamponu a deodorantu dané značky. Samozřejmě, že udržovat hygienu je na místě a sprchování, mytí vlasů, užívání deodorantu, holení, čištění zubů a používání parfému je součást normálního udržování zdravé hygieny.

Může ale dojít i k situaci, kdy někteří lidé začnou považovat svůj přirozený tělesný pach za něco špatného či nenormálního. Za něco, co je třeba za každou cenu odstraňovat. V takovém případě již hovoříme o nemoci zvané bromidrofobie, tedy strach z vlastního pachu. Lidem trpícím touto nemocí nestačí jedna sprcha denně, do vany či sprchového koutu se uchylují za den několikrát a doba očisty se postupně prodlužuje. Neobvyklé praktiky Někteří si například i poškozují pokožku nadměrným drhnutím a přílišným používáním vysušujících kosmetických přípravků.

Takový člověk může dělat postupně ze života peklo sobě i svému okolí. Pro ženy trpící touto fobií je například období menstruace doslova utrpením, protože si neustále přijdou „špinavé“ a také mají pocit, že páchnou.

Někdy musí pomoci odborník

Protože bromidrofobie může negativně zasahovat do vykonávání běžných denních činností a časem se její projevy stále zhoršují, je třeba ji léčit, nejlépe za pomoci psychologa.

Účinná je takzvaná kognitivně-behaviorální terapie, což je v podstatě psychická „drezura“, při níž se lidé učí zdravému přemýšlení o normálním fungování lidského těla včetně produkce jeho přirozených pachů.

Další pomocí v léčbě mohou být speciální relaxační techniky a takzvaná systemická desenzitizace. Při ní se lidé učí tolerovat vlastní přirozený pach. Pokud máte podobné obtíže, které vás v životě omezují, odhoďte stud a neváhejte se poradit s psychologem.

Není se za co stydět a uleví se vám.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden