Můj kousek štěstí

Když se barva vlasů nepovede

Když si barvíte vlasy doma, někdy se může stát, že s výsledkem nejste spokojená. Jde to nějak zachránit?


Příliš tmavý odstín


Chtěla jste vyzkoušet zcela nový odstín a po uschnutí zjistíte, že barva je příliš tmavá, nesluší vám a dělá vás starší. Co s tím? Pár možností tu je. Nejprve můžete zkusit barvu hned vymýt, to znamená oplachovat ji znovu tak dlouho, dokud z vlasů nepoteče opravdu čistá voda. Obvykle to ale funguje jen málo, zvláště pokud máte suché porézní vlasy, do kterých se barva příliš „zažere“, a výsledek je pak jen o kousíček světlejší.


Zkusit můžete také octový oplach: nařeďte ocet s teplou vodou v poměru jeden díl octa na devět dílů vody a vlasy jím pořádně propláchněte. Zabalte je do ručníku a nechte asi 15 minut vsáknout vláhu. Poté si vlasy ještě jednou umyjte šamponem. Zesvětlit tmavý tón dokáže i vitamin C, tedy celaskon. Vezměte několik tablet céčka, rozdrťte je v troše horké vody a rozmíchejte na hustou pastu – množství zvolte podlé délky svých vlasů.


Pastu pak rovnoměrně rozetřete na mokré vlasy, nasaďte na ně igelitovou čepici a nechte hodinu působit. Nakonec vlasy důkladně opláchněte vodou a umyjte šamponem. Použijte šampon proti lupům, který má výraznější složení a nevhodnou barvu vymyje rychleji. Ať už použijete jakýkoli způsob, počítejte s tím, že půjde jen o slabší zesvětlení.


Nežádoucí tmavé barvy vás nejlépe zbaví kadeřnice, která umí barvu stáhnout, případně ji opticky prosvětlit promelírováním jemných proužků ve světlejším odstínu, aby rozdíl nebyl příliš nápadný a vypadal přirozeně. Než se do salonu vypravíte, snažte se vlasům dodat co nejvíce hydratace. Vyzkoušejte třeba olejové zábaly pro poškozené vlasy, které na nich nechte přes noc.


Nevydařené zesvětlení


Místo zářivé blond vznikla nehezky žlutooranžová kštice? Odbarvené vlasy jsou citlivější, proto vydržte, než budete moct barvu změnit. Mezitím ji zkuste aspoň tónovat pomocí barvicích masek. Ty jsou bez amoniaku a peroxidu a vlasy hydratují. Používají se vždy po deseti dnech, protože se vymývají, a je třeba je omývat šetrně hydratačním šamponem bez silikonů a bez parabenů, aby se nevysušovaly.


Dobré rady:


Na nepovedenou barvu nepoužívejte šampon pro barvené vlasy, ten ji v nich pomáhá déle udržet.


Na zábaly nepoužívejte kokosový olej, po něm vlasy hrubnou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden