Moje sladké tajemství

Když se toaleta stane utrpením

Problémy s močovým ústrojím se překvapivě týkají nejen žen!

O  zánětech močového ústrojí koluje představa, že je to výhradně ženský problém. Bohužel to tak rozhodně není. Toto velmi nepříjemné onemocnění může postihnout i muže, a dokonce děti.

Je ale pravdou, že kvůli kratší močové trubici, jejíž vývod je navíc blízko konečníku, se u žen tento problém vyskytuje daleko častěji. Příčinou, která ho způsobuje, jsou v drtivé většině bakterie.

Například Escherichia coli, která je běžnou součástí našich střev, kde je velmi užitečná. Problém nastává ve chvíli, kdy se dostane do močové trubice.

Brusinky umí hodně pomoci.

Kouzelný čas

K rozvoji zánětu velkou měrou přispívá i nedostatečný pitný režim nebo zadržování močení. Se zvyšující se koncentrací moči se totiž bakterie mohou lépe množit a postupovat močovým ústrojím. Z poměrně snadno léčitelného zánětu se tak může při podcenění situace rozvinout i velmi nebezpečný zánět ledvin.

Ten pak může způsobit komplikace, např. poruchu funkce ledvin, tvorbu jizev v ledvinách a snížení vylučovací schopnosti ledvin. V extrémních případech může dojít až k jejich selhání. Dobrou šancí pro bakterie je i pohlavní styk, proto se ženám doporučuje jít po něm vždy na toaletu.

Rizikovým faktorem je i výskyt cukrovky, protože cukr v moči vytváří bakteriím ideální prostředí pro množení. Často zmiňované prochladnutí není sice přímým důvodem nemoci, ale oslabuje imunitní systém, který se pak rozmnožení patogenů nemůže účinně bránit.

S léčbou pomůže i příroda

Mezi příznaky, které by vás měly přivést k lékaři, patří časté močení, pocity pálení a řezání při nebo na konci močení, bolesti zad a podbřišku, nucení na stolici, zvýšená teplota nebo třeba kalná a zapáchající moč, ve které se mohou objevit i viditelné stopy krve.

K lékaři se vydejte vždy se vzorkem moči, který musí být ve sterilní zkumavce, aby nedošlo ke zkreslení výsledků. Před odběrem byste si také měli dopřát hygienu a odebírat střední proud moči. Tedy ne hned na začátku ani ke konci močení.

Podle předběžných výsledků, které jsou v ordinaci k dispozici okamžitě, se lékař rozhodne, zda je potřeba nasadit antibiotika. Léčba s nimi probíhá většinou 3 až 10 dnů podle závažnosti a typu infekce.

Po dobu léčení je také potřeba dodržovat klidový režim a držet se v teple. Důležitý je i dostatek tekutin. Na škodu rozhodně není přidat třeba výtažek z brusinek, ať už v podobě kapslí, sirupu, džusu, nebo čaje. Jistě si z mnoha možností vyberete tu, která vyhovuje právě vám!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden