Moje sladké tajemství

Když slunce pálí až příliš

Ženské potíže umí pěkně potrápit, naštěstí se dají snadno řešit.

Příliš dlouhým pobytem na slunci riskujete spáleniny podobné opaření horkou tekutinou nebo popálení ohněm. Bohužel je takové spálení patrné až po nějaké době po slunění, protože zčervenání a puchýře se dostaví po několika hodinách.

Ruku v ruce se spáleninami často kráčí úžeh nebo úpal, které zase způsobuje velké teplo. Jak si s jednotlivými potížemi poradit?Popálenina prvního stupně způsobená sluníčkem většinou zasáhne svrchní vrstvu pokožky, která se pak během hojení odloupává.

Dbejte i na mazání krémy po opalování.

Spáleniny od slunce doprovázejí zánětlivé reakce, proto se doporučuje preventivně jeden den užívat protizánětlivé a bolest tišící léky. Úlevu vám přinese chladivý zábal sterilní přežehlenou látkou, namočenou do převařené vychlazené vody nebo zeleného čaje.

Pokud je kůže neporušená a nehrozí zánět, pomáhá i směs jogurtu či tvarohu s vodou. Do tekutiny namočte tkaninu a několikrát denně si s ní obkládejte postižené místo. Poté ho potřete hydratujícím přípravkem, nejlépe s Aloí vera.

Úžeh, nebo úpal?

Obě onemocnění způsobuje vystavení těla vysokým teplotám. Úžeh je nebezpečnější, protože představuje podráždění mozku slunečním zářením. Prvním příznakem je žízeň, poté se za několik hodin po slunění objeví nechutenství, bolest hlavy, závrať, případně zvracení. Obvykle se také dostaví ztuhnutí šíje.

Rozhodně je nutné nemocného ochlazovat, přikládat obklady, a je-li při vědomí, opatrně mu dávejte tekutiny, nejlépe iontový nápoj nebo studený čaj s citronem. Můžete také smíchat lžičku soli s litrem vody a takto osolenou tekutinu nechat dotyčného po doušcích vypít.

Úpal má podobné, ne však tolik dramatické příznaky. Je to reakce na nadměrné teplo a následné přehřátí organismu. Příznaky jsou obdobné jako při úžehu, navíc se přidává vysoká teplota až 40 °C, zrychlené dýchání a bušení srdce.

Jak se nejlépe chránit?

Je dobré si připomenout základní zásady, jak se chránit před sluníčkem, abyste potom nelitovali. Nevystavujte se nejsilnějšímu záření mezi 11. a 15. hodinou. V tuto dobu se zdržujte spíš ve stínu. Pokud musíte být na slunci, chraňte se oděvem, nejlépe hustou tkaninou.

Lépe chrání paradoxně tmavší barvy než světlé a tenké materiály. Nezapomeňte na pokrývku hlavy. Namažte se opalovacím krémem. Není pravda, že se bez krému rychleji a lépe opálíte. Naopak si přivodíte nepříjemné spáleniny, nemluvě o tom, že si koledujete do budoucna o kožní problémy a nemoci.

Jaký krém vybrat?

Opalovací krém přizpůsobte tomu, jak dobře nebo špatně se opalujete, a síle slunečního záření. Nezapomeňte si namazat ušní lalůčky, kolena, nárty, a pokud nemáte pokrývku hlavy, tak si trošku krému naneste i na pěšinku ve vlasech.

Možná se vám to zdá zvláštní, ale ještě nám poděkujete. Pořiďte si také pomádu na rty s UV filtrem, je to pomocník k nezaplacení.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden