Moje sladké tajemství

Když spánek nepřichází

Spánkový režim vám může nabourat spousta věcí, různé obavy, strach o blízké, stres z toho, co všechno musíte druhý den stihnout, nebo si dokola přehráváte, co jste ten den prožili. Možná ale nemůžete zabrat i proto, že jste večeřeli něco, co vám ve spaní brání.

Například červené maso, pod které spadá hovězí, vepřové, kachní a zvěřina. Obsahuje bílkoviny, které stimulují mozek a vy si pak nemůžete odpočinout. Raději si teď, v období grilování, dopřejte kuřecí nebo rybu.

Nezatěžujte zbytečně své tělo ani sny

Před spaním není dobré konzumovat smažené, sladkosti, ale třeba i pizzu. Zatěžuje trávení a narušuje spánek tak, že jste druhý den nepoužitelní. Vyhněte se také alkoholu.

Přestože má často uvolňující účinky a cítíte se po něm ospalí, způsobuje poruchy spánkového cyklu. Doporučuje se proto vynechat alkohol čtyři hodiny před spaním.

Jak na správný spánkový rituál?

Vytvořte si před spaním rutinu, která vás nebude nutit moc přemýšlet, díky ní se uklidníte a pro tělo je známkou toho, že se má pomalu připravit ke spánku. Může jít třeba jen o horkou sprchu, čištění zubů a péči o pleť.

Choďte také spát přibližně ve stejnou dobu, nedívejte se před spaním na televizi ani telefon a vypijte si šálek bylinkového čaje, nejlépe meduňkového, heřmánkového nebo třezalkového.

Vyvětrejte si, ať spíte na vzduchu

Pomáhá také utřídit si myšlenky a zapsat si tři věci, které se vám povedly. Bude se vám hned usínat s lepším pocitem. Pokud si můžete do ložnice vpustit čistý horský vzduch, máte vyhráno. Ve městě se ale po větrání (obzvláště ve smogové sezoně) nezdráhejte pustit ještě čističku vzduchu.

Kromě toho, že eliminuje prach a smog, A jak je to s čistotou vašich lůžkovin? V noci tělo vypotí až litr odpadních látek. Pro hygienický spánek je tedy lepší vlhkou postel hned nezastýlat, ale nechat řádně vyvětrat, abyste byli jako na čerstvém vzduchu.

Se sportem opatrně

Organismus se sportovní aktivitou sice vyčerpává, avšak před spaním je potřeba jej uvést do klidového režimu. Pokud po tělesném výkonu ihned ulehnete do postele, pojede ještě tělo na plné obrátky a vy budete jen koukat do stropu s baterkami místo očí. Ideálně tedy cvičte nejpozději 3 hodiny před ulehnutím.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden