Moje sladké tajemství

Když tělo volá o pomoc

Pokud vás bolí záda, signalizuje vám tělo, že je s ním něco špatně. Dává tím jasně najevo, že si nějakým způsobem ubližujete a měli byste s tím přestat. Na co se primárně zaměřit?

Pokud tyto signály, které vám záda vysílají, budete dlouhodobě ignorovat, bolest se postupně zhorší a v těle může docházet k různým degenerativním změnám. A pokud jste k tomu ještě v neustálém stresu, s největší pravděpodobností vás začne bolet ještě něco jiného.

Zahoďte konečně vleklý stres

Stres je nejhorší spouštěč všech bolestí v těle. Může z devadesáti procent za bolesti krční a bederní páteře. Pokud totiž například pospícháte, abyste všechno stihli, zvládli práci, rodinu a domácnost, a do toho ještě řešíte rodinné problémy, vaše tělo vám dá stopku.

Pozor na nečekané problémy

Zrovna tak, jako když nosíte těžkou tašku ve stále jedné ruce, když sbíráte cokoli ze země, ohýbáte se špatně a nekoordinovaně, myjete nádobí s předklonem hlavy a nakonec si s ještě větším předklonem hlavy čtete v posteli knížku...

Je jasné, že si tak na krční páteři postupně vybudujete buď výrůstky, artrózu, nebo rovnou výhřez meziobratlové ploténky. Špatné držení těla navíc může způsobit řadu dalších nečekaných potíží.

Naslouchejte svému tělu pozorně

Kromě artrózy jakéhokoli kloubu, bolesti a pálení v zádech to může být i přenesená bolest do jiných částí těla. Třeba od beder vás může bolet břicho nebo třísla, od hrudní páteře zase můžete mít nepravidelný srdeční rytmus, od krční páteře vás může bolet hlava, šumět v uších nebo vás potrápí migréna.

Poškozená páteř se někdy projevuje také necitlivostí nebo brněním končetin.

Konec namáhavých sklapovaček

Někteří lidé jdou bolest rozcvičit v dobré víře, že se vše srovná. Jenže opak je pravdou – vše se jen zhorší. Paradoxně škodlivé jsou i klasické fitness cviky, které zná asi každý z nás. Cvičení, které by vám mohlo pomoci, konzultujte raději se svým lékařem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden