Můj čas na kafíčko

Když tělu dochází vitamin D: kde ho najdete?

Nedostatkem „déčka“ trpí mnoho lidí. Jak poznáte, že vám schází?

Pro správné fungování našeho organismu jsou nezbytné vitaminy a další životně důležité živiny. Pokud nám chybí, časem se to odrazí na našem zdraví.

Pouze 10 procent vitaminu D získáváme z potravy, zbylých 90 procent tělo získává ze slunečních paprsků. To je také důvod, proč v zimních a jarních měsících trpí jeho nedostatkem až 50 procent naší populace.

Mořské ryby jsou dobrým zdrojem vitaminu D.

Nedostatek vitaminu D může mít negativní vliv na svalovou sílu, kardiovaskulární systém, imunitní systém, buněčné dělení i celkové fungování lidského organismu. Nedostatkem vitaminu D jsou ohroženi zejména starší lidé, těhotné ženy, ženy po menopauze nebo kojenci. Je proto důležité myslet na jeho dostatečný přísun.

Proč je důležitý?

Nedostatek vitaminu D může souviset s celou řadou nepříjemností i závažných problémů. Jeho záběr je opravdu široký. Důležitý je pro vstřebávání vápníku a fosforu, a pomáhá tak zachovat silné a zdravé kosti a zuby.

Není od věci občas užívat doplňky stravy s vitaminem D.

Také podporuje imunitní systém, normální činnost svalů nebo se podílí na procesu dělení buněk. U sportovců má vitamin D výrazně pozitivní vliv na objem, výkon a regeneraci svalů, postřeh a koordinaci pohybů.

Varovné příznaky

Když tělu chybí vitamin D, můžete pozorovat, že jsou vaše svaly oslabené a vy jste unavenější. Běžné každodenní činnosti vás vyčerpávají. S nízkou hladinou vitaminu D v těle je spojeno i riziko změn nálad a melancholie.

Také může docházet k problémům se spánkem, a jelikož je vitamin D velmi důležitý pro vstřebávání vápníku a fosforu, a tak i pro udržení dobré kondice kostí, hrozí při jeho nedostatku i dvakrát vyšší riziko únavových zlomenin. Také, pokud jste často nachlazení či máte chřipku, může být jedním z důvodů nedostatek vitaminu D.

Jak ho můžete doplnit?

Hlavním zdrojem vitaminu D je slunce, proto je pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu a sluníčku nezbytný. K získání dostatečného množství vitaminu D přirozenou cestou stačí normálnímu typu pleti 10 až 15 minut denně na sluníčku bez opalovacího přípravku.

Pokud jde o potraviny, dobrým zdrojem vitaminu D jsou mořské tučné ryby, jako je losos, makrela nebo tuňák, kravské mléko, hovězí játra, žloutky nebo některé obiloviny.

Tip Kafíčka pro ženy: Kloktejte olivový olej

Množství vitaminu D úzce souvisí se schopností organismu ubránit se různým infekcím. Proto bychom v zimě měli dbát na jeho dostatečný přísun. Vždyť právě období chřipek prověří naši imunitu. Není tedy od věci občas užívat různé doplňky stravy, které vitamin D obsahují a které seženete v lékárně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden