Moje chvilka pohody

Když to kvete a voní

Červenec je měsícem kvetení. Právě v tuto dobu rozkvétají do své barevné nádhery mečíky. Roste však bujně také plevel, se kterým je třeba neustále bojovat.


Jiřinky potřebují v červenci dávku hnojiva. Letničky také již nasazují na květ. Vysoké letničky - plaménky, zvonky, slézy nebo hvězdnice musíte včas přivázat k opoře, jinak se polámou nebo polehají.


1) Vysazujte kosatce. Cibuloviny typu sněženka, talovín, ladoňka a podobně po 10 letech přichází čas na jejich dělení a přesazení.


2) Začněte se sušením květin. Smil, smilek nebo slaměnka mají nejvyšší čas. Ustřihněte co nejdelší stonky s květy, strhněte přebytečné listy a utvořte malé svazečky, které zavěsíte na stinné a vzdušné místo.


3) Sklízejte dozrávající okurky, papriky, rajčata, jahody, ostružiny a maliny. Dozrává též rybíz, angrešt, josta, třešně, višně, meruňky a první švestky. Sklízejte rané brambory, mrkev, kedlubny, cukety, šalotku a některé druhy koření.


4) Po prvním červencovém týdnu již nesklízejte reveň. Nechte ji důkladně odpočinout a doplnit zásobu vitamínů a živin olistěním. Reveň bude potřebovat prohnojit, nejlépe stájovým hnojem.


5) Třešňové a višňové stromy po sklizni prořežte. U starých stromů použijte zmlazovací řez, u stromů okolo 6. roku volte zastřižení prodloužení středové větve, abyste podpořili růst postranních výhonů a zamezili růstu strmému. U stromů okolo 10. roku zkracujte kosterní větve a odstraňte středovou větev.


6) U ostružin začněte s hřížením. Jakmile se v létě dotkne vrchol letošních ostružinových výhonů půdy, vyrazí kořeny a vytvoří novou rostlinu. Tuto metodu můžete použít také u malin.


7) Na uvolněné záhony, které po sklizni zeleniny znovu přeryjete a doplníte zásobu živin hnojivy, vysévejte čekanku, fa


8) Trávník posekejte a důkladně zalijte. V době vysokých teplot vzduchu sekejte maximálně na 8-10 cm a posekanou trávu nesbírejte, nýbrž ji nechte volně poházenou, aby nedocházelo k rychlému odparu vody z půdy. Následující den po sekání rozhoďte hnojivo s herbicidem proti plevelům.


9) Houby, zejména špičky nebo strmělky z trávníku mechanicky odstraňte dříve, než začnou tvořit klobouky. V těch mají spory a rozšiřují tím svoje kolonie. V případě masivního rozšíření již zvolte chemické přípravky na odstranění hub.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden