Můj čas na kafíčko

Když vám loupe v koleni

Poškození kolenních vazů a často samotného menisku patří mezi velmi časté sportovní úrazy. Většinou k nim dochází při pádech z kola, při jízdě na kolečkových bruslích, na prkně, ale třeba i při stejně náročném tenisu.

Uslyšíte lupnutí

Když už skutečně dojde k poškození vazů nebo samotného menisku, projeví se to poměrně hlasitým prasknutím. Koleno se stane nestabilním, začne bolet a otékat. V případě, že jsou poškozené vazy, je bolest téměř nesnesitelná a postižený ji cítí hlavně na vnější straně nebo uvnitř kloubu.

Když se jedná „jen“ o natržení, není bolest tak výrazná a otok se objevuje v horizontu jednoho až tří dnů. Při úplném přetržení koleno oteče velmi rychle a bolest se nezmenšuje.

První pomoc

Koleno nesmíte v žádném případě zatěžovat. Postiženého proto posaďte nebo položte a na koleno přiložte studený obklad, třeba sáček mražené zeleniny zabalený do ručníku.

Kloub můžete zafixovat pomocí ortézy a v případě potřeby podat některý z volně prodejných léků proti bolesti. Nezbytné je navštívit co nejdříve lékaře, a to i v případě, že bolest a otok ustupují.

Klidový režim i operace

Rozsah a závažnost poranění dokáže posoudit pouze odborník. Od toho, co zjistí, se pak odvíjí léčba. V případě natržení stačí kloub zafixovat pomocí ortézy, přikládat studené obklady a dát poškozeným tkáním čas, aby se zahojily.

K urychlení hojení mohou přispět potravinové doplňky určené pro výživu kloubů. V případě úplného přetržení se nevyhnete operaci. Velké trhliny v menisku či přetržené vazy je nutné sešít, silně poškozený meniskus se někdy musí odstranit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden