Můj čas na kafíčko

Když vás otravuje bolest paty

Chodíme všichni a každý den. Chůzi považujeme za běžnou aktivitu, ale když nás bolí pata, tak nám dvakrát do kroku není.

Bolest paty patří mezi nejčastější ortopedické potíže. Někdy se projevuje bodnutím při každém kroku, jindy bolestivými pocity přímo pod patou, z boku paty nebo až k plosce chodidla. Možností, jak se dopracujete k bolavé patě, je nepočítaně.

Může se jednat o opakovanou nebo nadměrnou zátěž, nošení nevhodných bot, zranění nohy, útlak nervu, degenerativní a zánětlivá onemocnění. Spouštěčem může být dále třeba běh, cvičení, vycházení schodů nebo dlouhé stání, ale také nadváha.

Ostruha se může vytvořit pod patou uprostřed nohy, na vnitřní nebo zevní straně plosky. Někdy vznikne za patou, na zadní straně v místě úponu Achillovy šlachy.

Kvalitní obuv, která padne

Alfou a omegou jsou správné a dobře padnoucí boty. Podpatky či tvrdá podrážka jsou pro chodidla utrpením. Noste obuv, která je co nejměkčí při došlapu.

Boty můžete vystlat silikonovou stélkou nebo použít pouze podpatěnku, která má být co nejměkčí, ideálně gelová nebo silikonová. Nejlepší je, zejména při opakovaných problémech, pořídit si ortopedickou obuv, která podepírá klenbu a zabraňuje jejímu poklesu.

Lékárna a babské rady

Zmírnit bolest i zánět pomůže gel, který nanášejte po celé délce plosky nohy, nejen na patu. Pomůže i chladivý obklad z gelového polštářku. Nohu ledujte alespoň 10 minut třikrát denně. Babičky radí přikládat na patu zábaly z listů černého bezu nebo obklady ze zelných listů.

Cvičení a rehabilitace

Pokud vás tento problém trápí opakovaně, je dobré, zaměřit se také na rehabilitaci. Fyzioterapeut vás naučí vhodné cviky, které napomohou uvolnit lýtkový sval a také svaly v chodidle.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden