Můj čas na kafíčko

Když vás trápí suché oči

Jsou vaše oči zarudlé, slzí, pálí nebo vás řežou? Možná trpíte syndromem suchého oka. Síla jednotlivých projevů může být různá, od jemného tlaku až po pocit „písku“ nebo cizího tělíska v oku.

Můžete mít problémy s ostrostí vidění, zaostřením, slzením, pocitem suchého oka a únavou.   Proč oko vysychá? Mezi nejčastější příčiny vysychajících očí patří suchý vzduch v místnosti, klimatizace, sauna, znečištění vzduchu, hlavně cigaretový kouř nebo prach, prudké změny teplot, silný vítr, dlouhá práce na počítači, čtení, sledování televize, nošení kontaktní čoček. Odborníci syndrom suchého oka spojují také s věkem, hormonálními změnami, a nemocemi, jako je revmatismus a cukrovka.

Upravte životní styl

Léčba se standardně neprovádí. Lékař vám s největší pravděpodobností doporučí zvlhčovat oční sliznici kapkami pro suché oči nebo tzv. umělými slzami. Důležitá je také úprava životního stylu. Při práci na počítači směřujte pohled trochu dolů, často mrkejte, noste ochranné brýle, větrejte v místnosti a dodatečně zvlhčujte vzduch v místnostech.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden