Moje šťastná hvězda

Když vás trápí zažívání...

Skvělé triky pro vaše zdraví

Čas od času potrápí trávení každého z nás. Podívali jsme se na ty nejčastější problémy, které vás mohou zaskočit, a zjistili, co je způsobuje a jak se jich můžete šetrně zbavit.

Mezi nejčastější zažívací potíže patří pálení žáhy, nadýmání, průjem a zácpa. Některé mohou vyvolat jednorázové nevolnosti z nevhodné stravy nebo stresu, jiné jsou příznakem vážnějších onemocnění, kterými by se měl zabývat váš lékař.

Na pálení žáhy jako prevence

Žaludek obsahuje šťávy, které tvoří kombinace kyseliny chlorovodíkové a několika enzymů. Dohromady mají za úkol zpracovat snědené jídlo, pokud vám ale správně nefunguje jícnový svěrač nebo trpíte refluxní chorobou, šťávy se dostávají zpět do jícnu a vyvolávají nepříjemné pálení. Co ale s tím? Můžete si samozřejmě vzít některý z jednorázových léků na tento problém, nejlépe si ale pomůžete, když budete dodržovat několik základních preventivních pravidel. Když uléháte do postele, vezměte si vyšší polštář. Pomůže vám také, když se budete vyhýbat pálivým jídlům a časté konzumaci kávy. Naopak si častěji dopřávejte ovesné vločky, zázvor, zeleninu (květák, brokolice, chřest), banány a melouny. Z příloh volte častěji rýži a kuskus.

Zdravá strava proti nadýmání

Nadýmání je způsobené nadměrným hromaděním plynů ve střevech, jejichž odcházení v podobě větrů může člověku pěkně znepříjemnit život. Kromě toho ale způsobuje také pocit plnosti v břiše, napětí, a dokonce i bolest. Příležitostné nadýmání se dá snadno odstranit vhodným výběrem potravin. Pokud víte, že na něj trpíte, vyhýbejte se luštěninám, některé zelenině (zelí, kapusta, brokolice, květák), droždí a výrobkům z pšenice. U chronického nadýmání bývá problémem nedostatek trávicích enzymů v žaludku, takže se jídlo rozkládá až v tlustém střevě. Pokud máte pocit, že je vaše nadýmání trvalejší, poraďte se o vhodné léčbě se svým lékařem.

Chytré triky na průjem a zácpu

V případě akutního průjmu, který vás může přepadnout, nejčastěji když sníte prošlé nebo zkažené jídlo, skvěle zabírají triky našich babiček. Vyzkoušejte třeba černý čaj se lžičkou soli nebo snězte lehce přezrálé banány či jemně nastrouhaná syrová jablka. Pokud průjem přetrvává několik dní, vyhledejte svého lékaře, aby mohl zjistit jeho příčinu. Nejběžnější forma zácpy vzniká z nedostatku vlákniny, tekutin či pohybu, ale také kvůli spěchu nebo studu a trpí na ni především ženy. Postupně ale pomine, když vypijete denně po ránu sklenici vody, dopřejete si víc zeleniny a ovoce a zařadíte do svého denního režimu pohyb. V lékárně se poptejte na psyllium, popřípadě vám mohou krátkodobě pomoct projímadla.

Zelenina obsahuje vlákninu, která je zárukou dobrého trávení.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden