Můj čas na kafíčko

Keňa: Divočina na rovníku

Zelené pahorky africké, tak jak je popsal Hemingway, stále existují. Už si sice nezastřílíte na lvy jako slavný spisovatel, ale vidět divokou zvěř vás nadchne víc! Cítit vůni divoké Afriky a vidět slunce, zapadající za prastaré baobaby, to jsou zážitky, které ve vás zůstanou!

Třímilionové Nairobi, hlavní město Keni, má tu výhodu, že si tu hned po příletu můžete vychutnat místní zajímavosti. Nejenže je tu díky nadmořské výšce 1800 metrů nad mořem příjemné, nikoli horké klima, ale můžete vyzkoušet ve skvělých restauracích místní domorodé lahůdky, třeba velbloudí steak nebo maso na ohni s kukuřičnou kaší.

Minout byste neměli keňské Národní muzeum, abyste se dozvěděli něco o domorodých kmenech, navštívit farmu sloních sirotků Davida Sheldricka (a podpořit ji koupí suvenýru, pěkného sloního akvarelu) a pak už vyrazit do prvního Národního parku hned za jižním okrajem Nairobi.Spatříte, co jste ještě neviděli!

Pláže u Mombasy

Uvidíte Velkou pětku?

Krmení slůňat z flašky na farmě je roztomilé, ale zvířata přímo v divočině jsou úchvatná. Nairobi National park patří k těm menším, ale už tady můžete na pozadí nairobských mrakodrapů vidět stáda zeber, antilopy, pštrosy, smečky lvů i nosorožce, rozhánějícího na břehu jedné z řek hejno kormoránů. Do tzv. velké pětky vám tak bude chybět už jen africký buvol a levhart, a to by bylo, abyste je neviděli na severu Keni v některém z parků u jezera Turkana. Sice se v něm nevykoupete, je plné krokodýlů, zato můžete vidět místní Masaje, jak je obratně oštěpy loví. Právě tady je oblast proslulá výskytem kočkovitých šelem, nejen lvů, ale i gepardů a levhartů.

Masajové vám rádi udělají průvodce.

Do nejstaršího města Afriky

Další proslulou rezervaci, Tsavo, uvidíte cestou na východ do přístavního města Mombasa. Apartmány v parku vám poskytnou plný komfort, zelené kopce a údolí řeky Galana spolu se zvířectvem nádherné výhledy. Mombasa leží na ostrově a okouzlí Starým městem, kde některé stavby pocházejí i z 15. století, a bezpočtem hinduistických chrámů a mešit, kde se před vstupem musíte zout. Největším turistickým tahákem je však stará portugalská pevnost Fort Jesús a v ní muzeum se starými kotvami, kanóny a dělovými kulemi. A pozor, stačí zajet pár kilometrů za Mombasu a máte jen pro sebe pláž s palmami a běloučkým pískem! Jenom do vody to chce boty, jsou tu mořští ježci!

kena3

Na čem si pochutnat v Keni?

Nejčastěji vás tu uctí skopovým, hovězím a kozím masem, připravovaným na ohni, a to i v solidních restauracích, a jsou tu zvyklí do masové směsi dát opravdu vše, i vnitřnosti. A je to dobré! Příloha může být jako u nás doma, anebo také chlebová placka, banánová kaše matoke nebo kukuřičná kaše ugali. Exkluzivně vám mohou připravit steaky z antilopy, zebry, žirafy či krokodýla. Vegetariáni si mohou dát orio, směs z brambor, kukuřice, zeleniny a fazolí. Specialitou jsou sambusas, smažené trojúhelníčky z těsta, plněného ostrým masem a zeleninou. Čím zapíjet? Zkuste místní pivo Pombe, vyráběné kvašením ze směsi banánů, prosa, cukru a místních bylin. Velice dobrou pověst má místní bílý rum Kenya Cane. Chybí vám nealko? Dejte si opravdu ostrý keňský tonik Krest.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden