Moje sladké tajemství

Kila navíc musí pryč. Natrvalo!

Martin Zounar poslouchá rady obezitologa a od té doby se cítí dobře a kila navíc mu mizí.

Oblíbený herec Martin Zounar (53) se na svých sociálních sítích otevřeně přiznal ke své nemoci – obezitě. A jelikož si je vědom rizik s ní spojených, rozhodl se od března bojovat. A protože je zatím svědomitý a poctivý, už se může pochlubit prvními výsledky.

Hvězda seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 Martin Zounar (53) se na svých sociálních sítích otevřeně přiznal ke své nemoci – obezitě, se kterou se od března rozhodl bojovat. Jak své hubnutí řeší?

Kdy jste si uvědomil, že začínáte tloustnout?

Zlomové období nastalo, když jsem na nějakých osm let opustil aktivní divadlo a začal jsem dělat dabing. V těch letech jsem se vlastně přestal hýbat, a hlavně jsem seděl.

Navíc k tomu přišel určitý stres z podnikání, který jsem bohužel nevybouřil ve sportu, ale zajídal jsem ho. A tak jsem se ve svých 33 letech dostal z 90 kil na 110.

Začal jste to tenkrát nějak řešit?

Několikrát jsem zkoušel rychlé hubnutí. Kila rychle ubyla, ale taky rychle přibyla – tedy se dostavil nechvalně proslulý jojo efekt. Takže jsem v podstatě nikdy nezhubl, ba naopak. Teď začínám na váze 118 kg.

Jak tedy svou obezitu řešíte?

Možná úplně jinak, než by většina lidí čekala. S lékařem obezitologem, kterého jsem si našel na stránce www.tloustneme.cz.

Konečně jsem totiž pochopil, že obezita je nemoc. Je zbytečná, a navíc následky, které způsobuje, se většinou už nedají odstranit.

Myslíte, že byste to bez pomoci nezvládl?

Lékaře v tomto vnímám jako opravdu zásadní prvek. Ukázal mi mé výsledky a vysvětlil mi, že to opravdu není legrace, a navrhl, jak tuto mou nemoc můžeme vyléčit. Naštěstí jsem prý přišel ještě včas, a tak doufám, že dopad na mé zdraví nebude zásadní.

S obezitologem řešíte primárně jen vaši váhu?

Nejen ji. Pan doktor se mě mimo jiné při mé první návštěvě ptal, zda při spaní chrápu a jak se ráno cítím. Protože opravdu chrápu a ráno jsem většinou unavený, tak jsem na jeho doporučení navštívil i spánkovou poradnu.

Jak jsem se dozvěděl, obezita totiž může mimo jiné způsobovat i syndrom spánkové apnoe, což mě opravdu překvapilo. Když se v podstatě čtyřicetkrát za noc na třicet vteřin přidusíte, to je jak jízda v autě brzda plyn, brzda plyn, brzda plyn.

To nedělá dobře autu, natož vašemu srdci nebo cévám v mozku. To mě opravdu vyděsilo. Navíc teď je tu koronavirus, který obézní lidé zvládají hůře. Tohle všechno jsou důvody, proč bychom měli obezitu řešit.

Je něco, co byste lidem doporučil?

Já jsem si nejdřív myslel, že mám 15 kg navíc, že to není nic zásadního, že se to samo zvládne. Ale pak jsem si postupně přečetl informace na www.tloustneme.cz a viděl jsem, že se to jen tak jednoduše nezvládne.

Musíte to opravdu s někým řešit. Všem bych tedy určitě doporučil si na stránkách pustit velmi zajímavé video MUDr. Pichlerové, které mi opravdu otevřelo oči.

Bohatá umělecká kariéra

Ačkoli už mnoho let hraje Martin Zounar v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, ani zdaleka to není jeho první role ve filmu či serálu. V minulosti se do povědomí diváků nesmazatelně zapsal svou rolí Tomáše Soukupa v dnes již tak trochu kultovním seriálu Chlapci a chlapi.

Jeho první filmová role pak byla ta v snímku Stav ztroskotání z roku 1983. V mnoha seriálech se objevil i během posledních několika let. Za zmínku stojí Krejzovi, Vyprávěj, Přístav nebo Specialisté.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden