Můj kousek štěstí

Kilča se třesou strachy

Vaše tajná zbraň v boji o linii? Chytrý systém...

Dali jste si předsevzetí, že letos už určitě zhubnete, začnete cvičit a zdravěji jíst? A opět to nějak samo nejde? Pojďme na to společně a systematicky. To dáme!

Začít jíst zdravěji a více se hýbat je samozřejmě v pořádku. V lednu byste ale neměli začít držet redukční diety. Místo kýžené štíhlé postavy by vám mohly dokonce i ublížit.

Nemučte své tělo

Leden patří k nejnáročnějším měsícům vůbec, a to zejména co se týče psychiky. Po měsíci požitkářství si mnozí z nás dají předsevzetí, že zhubnou.

Posilovny a tělocvičny začátkem roku praskají ve švech, drasticky se omezujeme v jídle nebo nasadíme drsnou dietu. Chceme se nabraných kil zbavit, pokud možno co nejdříve. Jenže ono to nefunguje.

Dieta? Raději si ji rozmyslete

Náš organismus je od přírody naprogramovaný tak, že na zimu si ukládá více tuků, aby klimaticky náročné období přežil. Dnes už sice na tukové izolační vrstvě závislí nejsme, ale vykládejte to genetické „paměti“ vašeho těla!

Pokud chcete zhubnout, dieta to nevyřeší. Možná zaznamenáte úbytek pár kilogramů, ale jakmile se vrátíte k „normálním“ stravovacím návykům, velmi rychle se vrátí a ještě si s sebou přivedou nezvané „bratříčky“ – další kila navíc.

Ano, to je ten známý a obávaný jojo efekt. A o tom, jak v lednu zaplněným tělocvičnám už v únoru a březnu návštěvníci zase rychle ubudou, ani nemluvě.

Jděte na to chytře

Pokud opravdu chcete zhubnout a váhu si udržet, je potřeba si vybudovat pevné základy a nastavit dlouhodobě udržitelný životní styl. Jen tak totiž docílíte vytouženého výsledku.

Myslete na regulaci hmotnosti, ne na hubnutí. Soustřeďte se na pozitivní vztah k jídlu a ke svému tělu. Ze začátku k tomu stačí pár jednoduchých kroků.

Zeleninu vždy a všude

Najděte si nové způsoby, jak do svého jídelníčku zakomponovat zeleninu. Je plná vitaminů a minerálů, díky vláknině dokáže na delší dobu zasytit. Dejte si ji ideálně jako přílohou ke každému jídlu.

Místo rýže či hranolků si připravte v páře vařenou brokolici nebo květák. Kousky zeleniny můžete například vylepšit omáčky k těstovinám, připravit si čerstvou salsu. Možností je dost.

Stavte na bílkovinách

Bílkoviny dobře zasytí a jsou důležité pro obnovu a růst svalů. Je lepší sníst vždy dříve bílkoviny (maso, vejce apod.) a až poté sníst přílohu – vyhnete se tak riziku zbytečného přejídání. Pokud se vám nedaří jíst bílkoviny pravidelně, zkuste proteinové koktejly, které jsou dobrou variantou například po cvičení.

Ohlídejte si porce

Přibírat na váze můžete, i když jíte zdravě. Důležitá je totiž i velikost porce, kterou do sebe dostanete. Pro zasycení vám opravdu postačí i menší gramáž.

Použijte na jídlo menší talíř nebo si svačinu dávejte do misky. Po konzumaci počkejte – do mozku dojde signál o nasycení až asi za 20 minut po jídle. Zkuste se raději pořádně napít čisté vody.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden