Můj kousek štěstí

Klára Trojanová: Léků se nikdy nezbaví

Příliš zranitelnou duši má manželka Ivana Trojana (54), Klára Trojanová. Pohledná subtilní tmavovláska bojuje s těžkými depresemi dobrých dvacet let. Pro nikoho z její velké rodiny to není jednoduché.

Klára s manželem mají čtyři syny, Františka (20), Josefa (18), Antonína (10) a Václava (6). Starat se o tak rozsáhlou rodinu by nebylo snadné ani pro člověka stoprocentně vyrovnaného, natož pro ženu stíhanou psychickým onemocněním.

A ukázalo se, že vysadit silná antidepresiva je pro tmavovlásku nemožné. Pilulky bude užívat už napořád, bez nich to v jejím případě bohužel nejde. "Když to přichází, tak se začnu proměňovat, začnu být hodně popudlivá, agresivní, unavená," svěřuje se Klára.

"Léky tedy už nevysazuji, to jsem zkoušela a to je špatné, ale vždycky si myslím, že to zvládnu. A nikdy to nezvládnu," připouští maminka čtyř dětí. Představa, že bude už navždy, jak se říká, na prášcích, je pro Kláru bolestná.

Naštěstí pro ni je manžel natolik chápavý, že si nastudoval spoustu informací o pacientech trpících depresemi, aby své ženě lépe porozuměl. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden