Můj kousek štěstí

Kletba staré ženy nikoho nešetřila!

Ten dům jsme koupili levně. Každý, kdo nás potkal, nás varoval, že je tohle staré stavení prokleté a neštěstí provází každého, kdo se v něm zabydlí.

Na první pohled vypadal ten dům na kopci v Sudetech, neboli v pohraničí, pěkně. Jeho součástí byla rozlehlá zahrada, velký dvůr se stodolou a kolem se rozpínala krásná krajina, kopečky a na jednom zřícenina hradu. Jakmile rodiče stavení uviděli, byli okouzleni.

A protože i cena byla výhodná, tak se nerozmýšleli a plácli si s vdovou, která dům prodávala. I když byl dům zachovalý, bylo zapotřebí opravit střechu a taky jsme museli vyklidit půdu a místnosti vymalovat. Teprve pak jsme se mohli vybalit a začít se seznamovat s místními obyvateli.

Zlá zpráva

Všichni k nám byli milí a zdvořilí. Když jsme jim ale řekli, do jakého domu jsme se nastěhovali, nasadili výraz plný znepokojení. Nakonec už to matka nevydržela a sousedky se zeptala na rovinu. Stará paní ochotně prozradila, že v našem domě za záhadných a tragických okolností umírají lidé.

„To místo je prokleté. I toho před vámi v něm stihla smrt.“ Měla na mysli zesnulého manžela mladé vdovy. Maminka byla tím zjištěním nemile zaskočená. Otec ji ale uklidňoval, že to jsou jen drby. Matka ale najednou dostala z našeho domu strach.

Pohromy

Pár dní nato upadla matka na schodech. Díkybohu to skončilo jen pohmožděným zápěstím. Otec měl jasno. Určitě zakopla a byla to nešťastná nehoda. Maminka mi však prozradila, že měla pocit, jako by ji někdo ze schodů strčil. Několik dní poté došlo k smutnější tragédii.

Nejprve zmizel náš kocour Miki a krátce nato zemřela andulka. Najednou ležela v kleci mrtvá! A den nato spadl do studny pes Hugo. Málem se utopil, na poslední chvíli jsme ho vylovili. Miki se objevil až za tři dny a neustále se kolem sebe rozhlížel, jako by cítil nějaké nebezpečí. A hlasitě mňoukal.

O letních prázdninách k nám přijela teta Romana s dětmi. Už za dva dny jeli domů. Na osmiletého Péťu spadlo vosí hnízdo a jen co se vrátili z pohotovosti, vrazila si do nohy rezavý hřebík pětiletá Irenka. A jelo se znovu. „Vidíte,“ říkal nám každý, koho jsme potkali. V hospodě se nemluvilo o ničem jiném.

Matka se na radu sousedky vypravila za místním farářem. Jedině on jí může poskytnout pravdivé informace a třeba i pomoci. Farář se nejprve zdráhal, ale nakonec se rozvyprávěl. Dům při odsunu Němců proklela jeho majitelka.

Každou rodinu, která se nastěhuje, stihne neštěstí. Vykropit dům svěcenou vodou se ale zdráhal. A tak na den, kdy se slaví Dušičky, přišla k nám domů nějaká senzibilka.

Vyhánění

Maminka raději otce vyhnala do hospody a mě dala na hlídání k sousedce. Co se dělo pak, vím jen z jejího vyprávění. Nejprve z kamenů utvořily kolem domu kruh a pokaždé, když kámen položily na zem, pronesly složité zaříkávadlo.

Pak vešly do domu a udělaly na zemi v každém pokoji kruh ze svíček a opět pronesly zaklínadlo. Nakonec dala ta žena matce amulety, které jsme měli nosit na krku. Otec to odmítl. Druhý den na něj spadl v lese kus stromu. Pak začal amulet nosit taky. Už se nic zlého nestalo.

Anna (64), Sokolov

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden