Můj čas na kafíčko

Klíšťová sezona je tu!

Klíšťata hrozí i tam, kde ještě před globálním oteplováním nebyla, třeba výš v horách.

Po velmi suchém začátku jara teď prožíváme deštivější období. A právě to je ideální počasí pro klíšťata, která už číhají na své hostitele. Snažte se jim nedat šanci.

Vyrážíte do přírody a přinášíte si nežádaného parazita? Připravte se na to, že klíšťata vám hrozí, i když zůstanete třeba jen v městském parku.

Početná komunita

Věděli jste, že na světě existuje až 900 druhů klíšťat? Naštěstí nejsou všechny u nás, zde má svůj domov jen 13 druhů. Jde však o zákeřné a vytrvalé protivníky, kteří na svého hostitele vydrží čekat dny i týdny. Nezabrání jim v tom ani zima, kdy si ráda přispí např. pod listím.

Klíště vytrhávejte speciální pinzetou.

Od dubna do června

Právě v červnu a červenci jsou klíšťata nejaktivnější. V srpnu trochu poleví a mnohem víc pak zase řádí v září a říjnu. Vlhké a teplé počasí je pro ně přímo ideální, naopak parné a suché léto jim nesvědčí.

Vyskytují se v nadmořské výšce nad tisíc metrů a dožívají se až šesti let. Bohužel není komplexní účinné očkování, které by nás před klíšťaty chránilo stoprocentně. Funguje zatím jen na encefalitidu. Ideální období na očkování se uvádí jako to podzimní, ale i teď ho můžete podstoupit ve zrychleném režimu.

Jak se bránit?

Borelióza je hrozba, a i když se jí nemůžeme bránit očkováním, jsou k dispozici jiné metody. Nevyrážejte do přírody bez repelentů či náramků proti klíšťatům a komárům. Pokud chcete mít přehled, jak moc aktivní jsou klíšťata v tomto období, mrkněte na stránky Českého hydrometeorologického ústavu.

Mýty a pravda

Nejde o žádného brouka, jak se někdy mylně uvádí. Klíště se řadí mezi roztoče a pavoukovce. Nevyskytuje se na stromech, ale naopak v nízkých porostech. Nezakousne se do vás hned. Může trvat až dvě hodiny, než si na vašem těle najde vhodné místo.

Samotné kousnutí nikdy neucítíte, klíště vypouští sliny, které obsahují analgetické látky. Po návratu z výletu se proto vždy důkladně prohlédněte. Oblečení vyklepejte nad vanou a i když žádné klíště nevyklepete, dejte prádlo hned do pračky.

Není-li prevencí oděv, myslete na repelent.

Jak ho nejlépe odstranit?

Pokud najdete na svém těle klíště, nikdy ho neduste olejem ani nevykrucujte proti směru hodinových ručiček, jak se razilo kdysi. Může vyvrhnout obsah střev do rány a tím zvýšíte pravděpodobnost nákazy.

Nejvhodnější cestou, jak se klíštěte zbavit, je speciální karta se zářezy, která ho podebere a vytáhne bez rizika rozmáčknutí. Pokud je klíště malé, navlhčete vatovou tyčinku nebo použijte pinzetu a klíště vyviklejte. Postižené místo pak vydezinfikujte, umyjte si ruce a klíště spláchněte nebo zabalte do ubrousku a spalte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden