Můj kousek štěstí

Kloktejte kuklík na krásu a vonný dech

Byl náhradou vzácného a kdysi drahého hřebíčku. Užíval se nejen k léčení, ale také jako významné koření ve staré české kuchyni.

Kdysi se tato bylinka pěstovala v klášterních zahradách, dnes ji ale najdete téměř na každé mezi.
Najdete jej dokonce i na sídlištích, kde je považována za neužitečný a obtížný plevel. Právě proto si získala svůj přívlastek Kuklík městský. V současné době se nejvíce využívá v zubní medicíně k dezinfekci úst.Látka Eugenol, která je obsažena také v hřebíčku, má silné dezinfekční a stahující účinky. Proto je kuklík vhodný jako kloktadlo při různých zánětech dutiny ústní, nosohltanu nebo ochrana a pomoc před moderním „strašákem" paradentózou.Dokáže výrazně likvidovat zápach z úst. Je velmi účinný také proti bolesti v krku, pomáhá při problémech s trávením a zastavuje průjmy, hojí žaludeční vředy, používá se při zánětu jícnu a sliznice žaludku, tlumí žaludeční koliky a zvracení.Zevně je užíván na hemoroidy a pří různých kožních problémech. Právě nyní, na jaře, si natrhejte mladé listy a připravte si z nich čaj. Vyrobíte jej tak, že 1 list zalijete 250 ml horké vody a necháte louhovat 5 minut.Tento lehce aromatický čaj zlepšuje také náladu a je tudíž protistresový.

Jarní očista těla i duše

Čaj i tinktura z kořene pomáhají i při odstraňování škodlivin z těla. Sušený kořen kuklíku se užívá též ve formě prášku, a to 4x denně vždy jen na špičku nože.Na jaře je ideální 5týdenní kúra, doplněná pitím nálevu z vřesu, květu měsíčku a dobromysli. Tato kombinace je nejen silný detox, ale také posiluje výrazně psychiku, která se stává odolnější. Kuklík městský se využívá i v potravinářství při výrobě likérů, pálenky, kuklíkového vína a dokonce i piva.Bílému přírodnímu vínu dodává chuť vermutu. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden