Moje sladké tajemství

Knedlíky z bramborového těsta

Na těsto:

100 g hladké mouky

400 g brambor

2 lžíce krupice

1 žloutek

špetka soli

1 lžíce cukru moučky

1 lžíce másla

švestky dle potřeby

Na posypání:

150 g jemné strouhanky

3 lžíce másla

1 lžíce třtinového cukru

Postup: 

Uvařené a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto, které nechte v chladu asi půl hodiny odpočinout.

Poté těsto rozdělte na dvě části a vytvořte z každé váleček, který následně rozkrájejte nožem na asi
10 částí. Z každé udělejte kuličku, dlaní ji zmáčkněte na malou mističku, vložte švestku a vytvořte knedlíček, který obalíte v krupici.

Knedlíky vložte do vroucí vody a občas zamíchejte ode dna. Vařte je, dokud nevyplavou na povrch.

Třtinový cukr na pánvi zkaramelizujte, přidejte strouhanku a vše opražte dohněda. Máslo nechte na mírném plameni rozpustit.

Scezené knedlíky posypte opraženou strouhankou, polijte máslem a posypejte cukrem moučkou.

Švestkové knedlíky nejsou výhradně českou a moravskou záležitostí. Najdete je i na Slovensku, v Rakousku, Německu nebo Maďarsku a téměř každá rodina má svůj speciální recept na těsto či na posyp. Vyzkoušejte tyhle z bramborového těsta, určitě vám zachutnají.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden