Moje chvilka pohody

Kočičky mají kouzelnou moc

Moje pratetička věřila, že když si dáte jarní kočičky pod polštář, splní se vám vaše sny! Jí se to totiž před mnoha lety stalo…

Moje prateta Ludmila byla výjimečná žena. Byla mimořádně obětavá, láskyplná a měla jsem ji moc ráda. Jako malá jsem u ní v domku na vesnici trávila mnoho času, a dodnes na ni často s láskou vzpomínám. Jedinou věcí, která mně na ní vadila, bylo, že byla hodně pobožná a nutila mě chodit do kostela a modlit se. A navíc mi často četla z bible.

Zajímavá vyprávění

Pratetička však nevěřila pouze v Boha, ale také na staré pověry. Často mi vyprávěla příběh o klekánici, která se zjevuje po odzvonění klekání a unáší děti, které nejsou večer doma, nebo o duchu starého hajného, který každý rok na výročí své smrti bloudí lesem. Spousta jejích příběhů mi uvízla v paměti, stejně jako ten o jarních kočičkách.

Kouzelný kvítek

„Víš, Zuzanko, že první kočičky, které na jaře vykvetou, mají kouzelnou moc?“ zeptala se mě jednou. „Když si je dáš pod polštář, tak sen, co se ti bude zdát, se splní.“ Tehdy mi bylo asi sedm let, takže jsem tomu samozřejmě uvěřila, ale po letech jsem ji spíš podezírala, že si to jen vymyslela.

„Ba ne,“ zavrtěla hlavou, když jsem se jí na to zeptala. „Mně se to stalo.“ A začala mi vyprávět svůj příběh…

Vysnila si lásku

„Když mi bylo osmnáct let, líbil se mi jeden mladík, ale on si mě vůbec nevšímal. Bylo jaro a vrby začínaly pučet a kvést. Moje maminka říkala, že jsou kouzelné. A tak jsem si větvičku ulomila a večer si ji dala pod polštář.

Před usnutím jsem na toho mladíka myslela a pak se mi o něm i zdálo. V tom snu mě požádal o ruku.“ Ráno, když jsem se vzbudila, tak jsem tomu snu nepřikládala velkou váhu, ale světe div se, ten mladík – tvůj prastrýc Václav, si mě začal všímat.

Uplynul ani ne rok a vzali jsme se.

Zkusila jsem to také

Poté, co mi prateta pověděla svůj příběh, jsem se rozhodla, že kouzelnou moc kočiček také vyzkouším. Před sedmi lety jsem si na jaře přinesla z procházky domů několik kočiček a před ulehnutím jsem si jednu větévku dala pod polštář.

Přála jsem si, aby se mi zdálo něco hezkého. Můj sen byl o tom, že jsem dostala skvělou práci a vydělávala jsem hodně peněz.

Sen se vyplnil

Když jsem se probudila, přišlo mi to směšné. Jenže pár let nato odešla šéfka na mateřskou a mě byla nabídnuta její pozice. Bylo to neuvěřitelné! Vzpomněla jsem si na svůj sen, pratetičku a kouzlo vrbového kvítku.

Od té doby jsem to ale už nezkoušela. Co kdyby se mi náhodou zdálo něco zlého…

Zuzana L. (46), jižní Čechy

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden