Kohout na víně po burgundsku

Suroviny na 4 porce:

1 mladý kohout či kuře rozporcované na 4 kusy

3 lžíce másla

100 g anglické slaniny

4 šalotky

1 mrkev

150 g žampionů

2 stroužky česneku

svazek bylinek (bouquet garni – petrželka, bobkový list, tymián)

5 ml vínovice na flambování láhev červeného vína (Rulandské modré či Modrý Portugal)

oříšek másla na zahuštění

Postup:

Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu, šalotky a mrkev a vše lehce podusíme dozlatova. Poté přidáme porce kuřete, které ze všech stran osmahneme a flambujeme (přidáme vínovici a zapálíme). Až se plamen udusí, podlijeme vínem, přidáme žampiony, česnek a bouquet garni a vše dusíme asi 45–60 minut. Nakonec ještě zjemníme oříškem másla a podáváme s novými vařenými brambory posypanými čerstvou petrželkou či česnekovými topinkami. Dle chuti přidáme též nakládané cibulky v octě.

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama