Kohoutek na víně

Suroviny:

1 malý kohoutek (můžete ho nahradit větším kuřetem)

250 g anglické slaniny

6 malých cibulek

40 g másla

2 stroužky česneku

svazeček bylinek (například petržel, tymián, bobkový list)

sůl

pepř

1 mrkev

kousek celeru

50 ml koňaku

700 ml červeného vína

250 g žampionů

40 g másla

30 g hladké mouky

Kouhout na víně patří mezi klasické recepty francouzské kuchyně.

• Maso rozdělte na porce a slaninu nakrájejte na podlouhlé kousky. Ty povařte asi 2 minuty ve vodě a osušte.

• Oloupané cibulky zpěňte na směsi másla a oleje, přidejte slaninu a chvilku společně opékejte dozlatova.

• Poté z nádoby slaninu s cibulkami vyjměte a dejte do ní osolené a opepřené kousky masa. Opečte je dozlatova. Přidejte opečené cibulky se slaninou, česnek, mrkev nakrájenou na plátky, celer na kousky a bylinky.

• Přilijte teplý koňak a krátce flambujte (zapalte a počkejte, až alkohol vyhoří). Přilijte víno a přikryté duste na mírném ohni asi 1 a ½ hodiny. Před dokončením přidejte ještě žampiony pokrájené na kousky.

• Nakonec maso s houbami vyndejte, nechte v teple a čistou šťávu zahustěte. Z másla a mouky vytvořte kuličku, přidejte do omáčky a 5 minut povařte.

• Maso zalijte šťávou a můžete podávat.

Kohout na víně je klasika. Jenže nemáte kohouta? Nevadí, tenhle recept uděláte i s kvalitním kuřetem. Důležité je použít dobré a silné víno, které dodá jídlu chuť a vůni. Vybírejte takové, kterého byste se sama s chutí napila.

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama