Moje sladké tajemství

Koláč plný oříšků

Suroviny:


  • 175 g hladké mouky

  • 85 g studeného másla na kousky

  • 50 g krupicového cukru

  • špetka soli

  • 1 žloutek


Na náplň:

  • 200 g krupicového cuku

  • 100 g másla na kousky

  • 200 ml smetany ke šlehání

  • 200 g rozpůlených jader vlašských

  • ořechů


Postup:

Předehřejeme troubu na 190 °C. Mouku, máslo, cukr a sůl mícheáme v robotu, dokud směs nezačne připomínat drobenku. Přidáme žloutek, 1–2 lžíce studené vody a promícháme do pevného a hladkého těsta, které znovu propracujeme na pomoučněném válu dohladka.

Pak ho rozválíme, vyložíme jím kulatou formu o průměru 24 cm, pokryjeme pečicím papírem, zatěžkáme fazolemi a dáme na 10 minut do chladničky. Pak pečeme v předehřáté troubě 10 minut. Sundáme fazole a pečicí papír a pečeme dalších 5 minut.

Mezitím uděláme náplň. V těžké pánvi pomalu zahříváme cukr a 3 lžíce vody. Pak zesílíme plamen a necháme cukr probublávat, až získá karamelovou barvu. Stáhneme z ohně, vmícháme máslo a pak smetanu. Přivedeme znovu k varu, prudce vaříme a mícháme.

Pak přidáme ořechy. Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřeme na koláč a dáme na dalších 8–10 minut péct, až bude bublat. Necháme 10 minut chladnout a podáváme..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden