Moje sladké tajemství

Koláč s cuketou a tymiánem

Suroviny:  140 g hladké mouky + na poprášení  140 g másla  sůl a čerstvě mletý pepř  ½ lžičky bílého vinného octa  700 g drobných cuket  2 lžíce olivového oleje  200–250 g měkkého kozího sýra  1 lžička lístků citronového tymiánu

Postup: V robotu zpracujeme mouku, máslo a 3/4 lžičky soli, aby z másla byly kousky o velikosti drobného hrášku.

Přidáme ocet a 3–4 lžíce studené vody, pulzy zpracujeme tak, aby těsto začalo držet pohromadě, ne víc. Z těsta vytvarujeme kulatou placku silnou cca 2,5cm, zabalíme ji do potravinářské fólie a dáme na 30 minut chladit.

Pak ji na dobře pomoučněné ploše rozválíme na průměr asi 28 cm a tloušťku něco málo přes půl centimetru. Položíme na plech, zakryjeme fólií a dáme znovu na 30 minut chladit. Mezitím očistíme cukety a nakrájíme je na cca 3 mm silná kolečka.

V cedníku je promícháme se 2 lžičkami soli a necháme 30 minut odkapat. Pak z nich vymačkáme tekutinu rukama a dáme do misky. Mřížku vložíme do středu trouby a troubu rozehřejeme na 200 °C. Cukety promícháme se lžící olivového oleje a opepříme.

Kozí sýr smícháme s tymiánem a potřeme jím vychlazené těsto – okraj necháme volný. Navrch vyskládáme plátky cuket (překrývejte je přes sebe a počítejte s tím, že se při pečení smrsknou). Pokropíme zbylým olivovým olejem a pečeme, aby cuketa získala zlatohnědé skvrnky.

Tedy přibližně 40–50 minut..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden