Moje sladké tajemství

Koláče Azurového pobřeží podle Ivety Fabešové

Těsto:

250 g hladké mouky

35 g cukru krupice

27 g čerstvého droždí

3 vejce velikosti M

9 g soli

200 g změklého másla

žloutek na potření těsta

granulovaný cukr na posypání

Postup:

Smíchejte mouku, cukr a droždí. Přidejte vejce, sůl a míchejte v mixéru pomocí hnětací metly asi 15 minut. Přidejte máslo pokrájené na kousky a míchejte dalších 10 minut, dokud nevznikne elastické těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 2 hodiny kynout. Poté těsto „srazte“ rukama a dejte na 2 hodiny do lednice.

Vyjměte těsto z lednice a rozdělte na bochánky o hmotnosti 50 g. Vyskládejte je na plech s pečicím papírem a nechte 1 a 1/2 hodiny kynout nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Bochánky potřete rozšlehaným žloutkem a posypte granulovaným cukrem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.

Žloutkový krém:

1/2 vanilkového lusku

436 g plnotučného mléka

120 g žloutku

87 g cukru krupice

35 g kukuričného škrobu

30 g másla

Postup:

Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka a s celým luskem je dejte do hrnce s mlékem. Zahřejte. Nechte pár minut vylouhovat, poté odstraňte vanilkový lusk.

Žloutky, cukr a škrob smíchejte. Na směs nalijte vanilkové mléko a promíchejte. Vraťte zpátky do hrnce, přiveďte k bodu varu a asi ještě minutu provařte.

Odstavte z plamene a vmíchejte máslo. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici úplně vychladnout. Poté krém naplňte do cukrářského sáčku se zubatou špičkou.

Krém:

70 g smetany ke šlehání (min. 33%)

250 g žloutkového krému

kůra z 1/2 pomeranče

cukr moučka na posypání

Postup:

Smetanu si nejdřív pěkně vyšlehejte a poté ji smíchejte se žloutkovým krémem a nastrouhanou kůrou z pomeranče. Krém dejte do cukrářského sáčku se zubatou špičkou. Upečené koláče poté vodorovně rozřízněte a naplňte je připraveným krémem. Na závěr pocukrujte moučkovým cukrem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden