Moje chvilka pohody

Kolem kouzelného Peloponésu

Peloponéský poloostrov má dostatečně dlouhé pobřeží na to, abyste si tu našli svou ideální pláž. Ty jsou nejčastěji písčité, místy s oblázky či kamínky. Moře je tu průzračné a tyrkysově modré.

Navštivit můžete třeba populární letoviska Tolo a Niforeika. V  Tolo najdete mnoho restaurací, barů a nočních klubů. Na nejznámější pláži Psili Ammos si v pohodě půjčíte lehátka i slunečníky a užijete si tu všelijaké vodní sporty. Naopak Niforeika vás potěší klidem.

Pláže na severu

Nádhernou pláž Arkoudi mezi městečkem Arkoudi a skalnatým mysem, vybíhajícím do Jónského moře pokrývá hrubý písek a vstup do vody je pozvolný. Písečná pláž Kalogria s menšími dunami leží nedaleko letoviska Lakopetra.

Nekonečný pruh písečného pobřeží o délce zhruba 60 kilometrů začíná u střediska Katakolo a vine se podél Zachara až k letovisku Kalo Nero na jihu. Na jednotlivé pláže ho rozdělují ústí četných vodních toků, které se zde vlévají do Jónského moře.

Jižní pobřeží

Za nejhezčí pláž Peloponésu se považuje Simos Beach na ostrůvku Elafonisos, který leží těsně u jižního okraje poloostrova. Pláž je doslova královstvím jemného písku, decentních dun, klidu a křišťálově čisté vody.

Její přitažlivost ještě zvětšuje krátká písečná kosa, spojující ji se skaliskem vystupujícím z mořských vln. Pláž Voidolikia se ukrývá mezi městečky Gargaliani a Pylos na jihozápadě Peloponésu. Má takřka přesný polokruhový tvar a pokrývá ji jemný světlý písek  

Lákavá je i historie

K největším místním perlám patří památky z dob slavných Mykén. Mykény byly ve 2. tisíciletí př. n. l. jedním z hlavních center řecké civilizace a vojenskou pevností, která dominovala velké části jižního Řecka. Do mykénského hradu se vchází Lví branou z kamenných bloků.

Dalším pokladem je starověká Olympie, na které se zrodily olympijské hry. Divadlo v Epidauru je jednou z nejlépe dochovaných staveb starého Řecka a pochází z 3. st. př. n. l. Je z vápence a pojalo na 14 tisíc lidí.

Dodnes se divadlo využívá pro představení antických dramat během Helénského festivalu. Peloponés je s pevninským Řeckem  spojuje úzká šíje. Od pevniny byl oddělen vybudováním slavného Korintského průplavu roku 1893.

Co jinde nenajdete

- Město Epidauros bylo významným kulturním i náboženským centrem. Dnes je považováno za rodiště boha léčitelství Asklépia, který je zobrazován s hadem. Jednou z léčebných metod v místním chrámu bylo uštknutí hadem. Had, který dokáže svléknout kůži je považován za symbol oživení.

- Hlavním lákadlem Sparty jsou pozůstatky tohoto významného starověkého řeckého městského státu. A také Muzeum oliv a řeckého olivového oleje.

- Na stadionu ve starověké Olympii se zachovaly startovní a cílová linka běhu na 120 m a sedadla poroty. Stadion ve své době pojal až 45 tisíc lidí.

Náš tip

Udělejte si pěkný výlet!

Z přístavu Kyllíni na západě polostrova jezdí pravidelně trajekty na krásné ostrovy Zakyntos a Kefalónii.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden