Můj čas na kafíčko

Kolem smrti Jiřího Schelingera panuje dodnes řada nejasností!

Můj čas na kafíčko

Když na jaře roku 1981 odjížděl na Slovensko, netušil, že už se nikdy nevrátí.

Byl muzikantem, bohémem a rebelem. Jeho hlas byl výrazný a nezaměnitelný. Všechny fanoušky Jiřího Schelingera (†30) šokovala zpráva, kterou se dozvěděli počátkem 80. let: populární zpěvák nalezl předčasnou smrt ve vodách Dunaje.

Nebyl mu sice dopřán dlouhý život, ale dá se říct, že ho Jiří Schelinger (†30) prožil opravdu naplno. Jeho písničky byly mezi mládeží velice populární, ovšem zpěvákův vzhled, hlas a projev se příliš nezamlouvaly představitelům tehdejšího režimu.

Když měl vyjít výběr největších Jiřího hitů, kde dominovala slavná písnička Holubí dům, raději desku zakázali. Přišel prostě příkaz shora a už připravené album muselo být v Supraphonu zrušeno. Důvod? Jiří nepředstavoval správný vzor pro socialistickou mládež.

Sebevraždu nemyslel vážně

Tatínek Jiřího Schelingera byl učitelem hudby. Na svět přišel budoucí zpěvák v Bousově v Pardubickém kraji. Už na základní škole založil Jiří svoji první skupinu, která měla anglický název Nothing But Nothing. Protože mu to ve škole moc nešlo, nastoupil

Zbývá vám 83% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden