Můj čas na kafíčko

Končí s herectvím kvůli malování?

Nečekané životní rozhodnutí učinil herec Viktor Preiss (72). Místo herectví se naplno začal věnovat malířství. Nyní má svou první výstavu a plánuje další. Nový obor ho natolik pohltil, že dokonce odmítá další pracovní nabídky. Nejšťastnější je prý doma se štětcem v ruce. „Původně jsem hercem vůbec být nechtěl. Obrázky jsem si maloval od dětství. Možná se na mně trochu projevilo i to, že mí předkové byli litografové. Touto výtvarnou technikou se zabývám zhruba v posledních šesti až deseti letech. A v litografickém řemesle bych se chtěl ještě zdokonalit,“ svěřil se Preiss.

Pomocí malování se zbavuje stresu

Malování ho tedy provází celý život, a jak řekl sám herec, žádný malířský styl pro něj nikdy nebyl cizí. Když působil ve Vinohradském divadle, měli dokonce jeho kolegové vyzdobené scénáře právě jeho obrázky. Došlo to tak daleko, že ho údajně prosili, aby jim namaloval nějakou figuru jen kvůli tomu, aby věděli, jak mají hrát, takže jim Preiss maloval i různé karikatury. Kdysi dokonce moderoval i pořad Herci malují, což ho prý velmi bavilo a přišlo mu zajímavé potkávat se s lidmi, kteří měli hereckou profesi, ale zároveň byli dobří výtvarníci. Zvláště pak herci Jan Kanyza (72), Miloš Hlavica (†81) a Josef Hlinomaz (†63) dosáhli podle jeho slov vysoké úrovně.

Zbohatne z obrazů?

Nyní si svůj velký sen splnil i on. Do poloviny ledna vystavoval v galerii v Dobřichovicích a v březnu se má jeho expozice přesunout do pražského divadla Viola. Možná i proto herectví odsunul na vedlejší kolej. Pověsí tedy hraní na hřebík a bude se věnovat malování? Nedávno dokonce uzavřel i působení v divadle a nyní prozradil, že se vzdal výdělku za svou případnou biografii. „Paměti píše kdekdo, jenže já už nemám paměť. Já si nepamatuju vůbec nic, u mě by to nebyly paměti, ale střípky,“ řekl Preiss. Dále také přiznal, proč mnoho nabízených rolí nepřijímá. „Dopřávám si ten přepych, že odmítám věci, za kterými si nemůžu stát nebo si myslím, že nejsou pro mě,“ sdělil Viktor.

Vydělávat na svých obrazech také nemá v plánu. „Většinu mám schovanou doma pod postelí. Když se nějaký obrázek líbí mým kamarádům, tak jim ho daruji,“ prozradil. O jeho obrazy projevil zájem například jeho herecký kolega Tomáš Töpfer (68), který má údajně jeho obrázků plný barák, a už si z toho dělá i legraci, jak jej má zaneřáděný. Přestože je o Preissovu práci zájem, on zůstává velice skromný a za velkého umělce se nepovažuje. Tak uvidíme, kam povedou jeho další cesty.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden