Moje šťastná hvězda

Kopecký Štrosmajera nesnášel!

Co mu na legendární roli vadilo?

Zatímco do péče primáře Sovy by se chtěl dostat každý, do rukou doktora Štrosmajera se leckdo nehrne. Legrace s ním je, ale když ho někdo naštve, nebere si servítky. Co ale řekne, to zase sedne.

Snad nikdo jiný nemůže lépe ztvárnit vznětlivého lékaře s brilantním ostrovtipem a slabostí pro něžné pohlaví než MILOŠ KOPECKÝ (†73). Ovšem zatímco my milujeme tu legraci a jistou neomalenost doktora Štrosmajera, Kopecký s ním má problém. „Cožpak jsem nezahrál i charakternější role?“ pokládá řečnickou otázku a na mysli má zejména své divadelní role. Co naplat? Místo Shakespearova Richarda III. se nám vryl do paměti jako doktor Štrosmajer.

Štrosmajer měl svoji „paní Co- lumbovou“. O ženě mluvil, nikdo ji ale nikdy neviděl

Nebere si servítky před nikým

Na druhou stranu, nebýt JAROSLAVA DIETLA (†56), který Nemocnici na kraji města napíše, měli bychom Kopeckého spojeného spíše s rolemi padouchů. Takhle svoji filmografii okoření o jednoho neomaleného doktora, který má ve své podstatě laskavé srdce. Jen ho nesmíte příliš rozčílit. A to má Kopecký se Štrosmajerem společné. Dokáže bavit svým břitkým humorem jako nikdo jiný a stejně tak vyvolávají salvy smíchu jeho výbuchy vzteku, kdy si neodpustí nějakou pichlavou poznámku. Legendární je jeho výrok: „Kdyby hloupost nadnášela, vy budete létat jako holubička.“ Doktor Štrosmajer ji použije dvakrát. Jednou k sestře Huňkové v podání IVY JANŽUROVÉ (75). Podruhé k lékařce, která špatně diagnostikuje nemoc Jindřišce, dívce, s níž Štrosmajer hrává šachy. Větu ale uslyšíme i v pokračování Nemocnice po 20 letech, kde ji právě Huňkové připomene její muž v podání JOSEFA DVOŘÁKA (74). „To už si nevzpomínám,“ mlží nepřesvěd- čivě Huňková, provdaná Pěnkavová. Mnohem peprnější, alespoň pro štáb, je ovšem jiná scéna.

Svému skoro zeti trochu „upravil fasádu“, a přišel tak o možnost být primářem.

Vyřizuje si účty s exmanželkou?

Zatímco nemocnice v Novém Boru má nahnáno z paní zelinářové Dobiášové v podání STELLY ZÁZVORKOVÉ (†83), Štrosmajer si nebere servítky a vmete jí: „Vy krááávo nebeská!“ Vyvalené Kopeckého oči a přísný pohled napovídají, že to je věta, kterou chtěl roky po rozvodu říct exmanželce, kterou byla právě Zázvorková. „Přišli za námi někteří a říkali, že si ty naše soukromé věci nemáme tahat před kameru,“ smála se herečka. O vyřizování účtů nejde, dvojice si repliku vymyslela, přišlo jim to vtipné a zprvu zaraženému štábu také, tak to tam nakonec rádi nechají.

Scénka, jak tito rivalové po sobě házejí sušenky, se bohužel vystřihla.

Proč musí zemřít?

Kromě lidí začne doktora Štrosmajera zlobit i srdce. Zkolabuje přímo na sále. Pohled na nemohoucího chlapáka, který byl ještě před chvílí plný energie a laškoval, je smutný. Jeho přihmouřené oči už neflirtují, Štrosmajer, který o sobě občas mluvil jako o „starém chlívákovi“, ujišťuje kolegyni Královou, že se po ní nebude sápat. Jeho místo by měl zaujmout doktor Peterka. Drzý absolvent, kterému Štrosmajer udělí cennou lekci. Naučí ho pokoře. Bohužel OLDŘICH KAISER (61) možná i kvůli svým alkoholovým extempore nedostane roli v pokračování Nemocnice. „Holky! Štrosmajer umřel!“ Věta, kterou vykřikne sestřička ZLATA ADAMOVSKÁ (57), ještě dnes vhání slzy do očí.

Výrok o holubičce je legendární. „Račte uznat, že jsem jí přidal. Já mohl jmenovat docela jiného ptáka!

Kdo ho nahradí?

Když nemohl být doktor Peterka náhradníkem výrazného Štrosmajera, dají scenáristé prostor někomu jinému. Pro případné pokračování o něm uvažuje i sám JAROSLAV DIETL (†56). Po- stavou, jež se s nikým nemaže, je doktorka Fastová, kterou hraje DANA MEDŘICKÁ (†63). V pokračování Nemocnice na kraji města – Nové osudy je Štrosmajerovi podobný doktor Pavelka, kterého ztvární RICHARD KRAJČO (39). Na první pohled nafoukaný hejsek, na druhý pokus čestný mladík se smyslem pro spravedlnost. Slávy doktora Štrosmajera ale nikdy nedosáhne. A zřejmě to není jen absencí vtipu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden