Čerstvý kopr se naštěstí dá v obchodech sehnat po celý rok. Proč si tedy nedopřát tradiční koprovku s plátkem hovězího a knedlíkem třeba už zítra?
Suroviny:
hrst čerstvého kopru
70 g mouky
70 g másla
sklenice nakládaného kopru
1 litr hovězího vývaru
200 ml smetany ke šlehání
cukr a kvasný ocet
sůl a pepř
Postup:
V hrnci nechte rozpustit máslo a nasypejte do něj mouku. Za stálého míchání vytvořte jíšku.Přilijte hrnek vývaru a opět promíchejte. Takto postupujte, dokud nespotřebujete celý vývar. Omáčka nesmí obsahovat hrudky.
Omáčku podle chuti osolte, opepřete a přiveďte k varu. Nechte probublávat třicet minut.Nakonec přilijte smetanu a opět přiveďte k varu. Přidejte nakládaný kopr a stáhněte hrnec z plotýnky.
Před podáváním ještě přimíchejte do omáčky čerstvý kopr. Podávejte s uvařeným plátkem hovězího a houskovým knedlíkem.
Náš tip
Místo masa můžete omáčku servírovat s vejcem naměkko.