Moje šťastná hvězda

Koprovka s vejcem

Poctivá koprová omáčka se vaří ze zeleninového vývaru, do kterého se přidá smetana, kopr a ocet. A pokud si k ní připravíte drobné brambůrky grenaille a ztracené vejce, jehož žloutek se po rozkrojení smíchá se sametově hebkou omáčkou a mírně ji osladí, určitě si koprovku zamilujete.

Ingredience: 500 ml zeleninového vývaru, 60 g másla, 1 lžička cukru krupice, 2 lžíce octa, 2 lžíce hladké mouky, 1 svazek čerstvého kopru, 200 ml smetany ke šlehání, 600 g brambor (grenaille), 1 lžíce olivového oleje, 4 vejce

Postup:

1. Máte všechny ingredience pohromadě? Bezva, můžete se pustit do vaření. Vývar si nejprve ohřejte. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vyndejte si plech nebo litinový hrnec a vyložte ho pečicím papírem.

Brambory omyjte, oloupejte, velké kusy pokrájejte na čtvrtky, malé brambůrky grenaille ponechte v celku, zakápněte je olejem a pečte v rozehřáté troubě dozlatova a doměkka zhruba 30 minut.

2. Připravte si hrnec, ve kterém budete připravovat jíšku. V něm si na středním plameni rozehřejte máslo, vmíchejte cukr, ocet a mouku, až mouka zpění a vznikne jíška.

3. Do jíšky přilévejte po troškách horký vývar. Vlijte jednu naběračku vývaru a metlou vyšlehejte do mouky, až vytvoříte jemné krémové velouté. Kopr pořádně omyjte a otrhejte větší část listů do misky, použijete je na zdobení na závěr.

Zbylou nať dejte do hrnce, přiklopte jej a nechte mírně probublávat přibližně 20 minut.  Do rendlíku vlijte vodu do výšky 10 cm, promíchejte s octem a přiveďte ji k varu. Vejce rozklepněte do malé mističky nebo šálku.

Jakmile voda vře mírným varem, udělejte obráceným koncem vařečky uprostřed vír a opatrně do něj vlijte vejce.  Nechte vařit 3 minuty, vyjměte děrovanou naběračkou a vložte do misky se studenou vodou. Stejným způsobem uvařte i zbylá vejce.

4. Z omáčky vyjměte koprovou nať. Do hrnku odeberte 2 naběračky omáčky, vmíchejte do ní smetanu ke šlehání a vlijte ji zpět do hrnce. Míchejte a omáčku jen lehce prohřejte. Nevařte ji, aby se nesrazila.

5. Do hlubokého talíře dejte pečené brambory, vlijte omáčku a položte zastřené vejce. Posypejte koprem a můžete podávat. Přejeme dobrou chuť.

Tip redakce

Velký problém nastane tehdy, když se vám koprová omáčka srazí a vypadá to, že k obědu bude spíš jen rohlík s máslem. Ale nezoufejte, máme pro vás prima tip. Zkuste ji krátce šlehat v mixéru, její konzistence by měla povolit a bude dokonalá.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden