Moje šťastná hvězda

Kořen kostivalu hojí nejen kosti

Kostival lékařský patří mezi jednu z tradičních a oblíbených  bylinek našich babiček. Rostlina ale není vhodná jen na léčbu našich kostí, blahodárné účinky má i na podrážděnou pokožku.


Kořen kostivalu si sami nasbíráte na jaře před začátkem vegetace nebo na podzim (v září a říjnu). Rychle se omyje, rozpůlí a suší na slunci nebo při umělé teplotě, která nesmí být vyšší než 45 °C. Najdete ho na loukách, okrajích lesů, v příkopech či na březích rybníků a řek.


Co léčí?


Kořen této léčivky má výrazné hojivé a regenerační účinky. Vynikajícím způsobem chrání sliznice. Můžete ho používat při kožních chorobách, popáleninách, poleptání, při křečových žilách, hemoroidech, kožních zánětech, nehojících se rankách a proleženinách. Mimořádně dobře podporuje a napomáhá hojení zlomenin.


Kostivalové mazání


Hodí se na bolavé klouby a svaly. Rozpusťte 150 g kokosového oleje, a jakmile začne bublat, přisypejte do něj dvě lžíce nadrceného kořene kostivalu. Vše nechte tři minuty povařit. Poté odstavte a nechte šest hodin odpočívat.


Hodí se na bolavé klouby a svaly.

Po uplynutí této doby směs jemně přihřejte, přeceďte, přimíchejte lžičku lihu a vše řádně vyšlehejte ručním šlehačem. Mast skladujte v lednici, vydrží i dva měsíce.

Bylinný obklad na modřiny

Dobře usušené kořeny umelte na prášek, zalijte teplou vodou a rychle smíchejte s několika kapkami oleje na kaši. Kaši dejte na měkký hadřík, přiložte na bolavé místo a zabalte. Obklady se používají především na záněty kloubů, modřiny a spáleniny.

Dejte si koupel

Celková nebo jen místní koupel z kořene této rostliny je výborným podpůrným prostředkem při léčbě revmatismu a dny. Jednu hrst nastrouhaného kořene přelijte třemi litry vroucí vody a vše nechte tři hodiny louhovat. Po uplynutí této doby přeceďte a nalijte do vany. Koupel by měla trvat  patnáct minut. Poté se už neoplachujte.

Odvar z listů na rány

Odvar je vynikajícím pomocníkem na drobné ranky a povrchová zranění. Čerstvě natrhané listy nadrobno nasekejte, vložte do nádoby a spařte horkou vodou (jeden hrnek listů – jeden hrnek vody). Nechte zhruba deset minut vyluhovat,  poté sceďte. Pak už jen stačí ranku potřít a je to.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden