Moje chvilka pohody

Koťátko, vítej doma!

Dříve, než si přinesete malé klubíčko domů, musíte se na jeho příchod připravit.

Lámete hlavu nad tím, co všechno pro malé koťátko připravit a na co nezapomenout? Poradíme vám.

Přepravka

Až si budete koťátko odvážet domů, neobejdete se bez přepravky z tvrdého materiálu s nepropustným dnem. Když cesta podráždí koťátku žaludek, střeva nebo močový měchýř, všechno zůstane uvnitř a vy přepravku snadno vyčistíte. Zároveň ji budete potřebovat i do budoucna na převozy k veterináři nebo cestování.

Záchod a stelivo

Kočka se naučí poměrně rychle a jednoduše chodit vykonávat potřebu na jedno místo. Často si domů přivezete kotě, které je již na kočičí toaletu naučeno. Mezi záchodky pro kočky naleznete běžné otevřené nádoby nebo uzavřené toalety.

Některé kočky upřednostňují pouze jeden typ. Ideální je, aby měla kočka alespoň dva záchodky a mohla je dle libosti střídat. Nezbytnou součástí je také lopatka na vybírání exkrementů. Při výběru podestýlky pro kočky je nejlepší zpočátku volit takový typ podestýlky, na který je kočka od předchozího majitele zvyklá.

Misky a krmení

Budete potřebovat misku na granule, plus zvlášť na mokré krmivo (kapsičky, konzervy, maso) a misku na vodu. Krmení dávejte kočce takové, na jaké byla zvyklá u chovatele, časem pak můžete přejít na jiné.

Pelíšek

Bylo by dobré, kdyby kočka měla vyhrazené své místo na odpočinek. Pelíšek pro kočky se hodí, ale ne vždy je zaručené, že ho kočka bude využívat. Mnohdy dá raději přednost obyčejné krabici, gauči, křeslu, posteli, také koši s prádlem nebo skříni. Ocení však také skrýš, ve které se bude cítit bezpečně.

Škrabadlo

Je potřeba na broušení drápků. Pro čistě bytovou kočku volte co nejvyšší, aby mohla šplhat „po stromě“, jak je zvyklá v přírodě. Škrabadlo je potřeba umístit na místo, kde bude kočička ve středu pozornosti. Ideální je třeba obývací pokoj nebo kuchyň.

Něco na hraní

Koťata i dospělé kočky si potřebují hrát. Hrou si kočka posiluje svoje instinkty a podporuje lovecký pud. Kočky mají rády spousty hraček nejrůznějších tvarů. U kočičích hraček platí – čím více, tím lépe.

Kočku často hračky brzy omrzí, proto je vhodné mít v zásobě hraček více a kočce je po čase střídat.

Hřeben a kleštičky

Podle struktury kočičí srsti, hlavně u dlouhosrstých koček, si musíte pořídit adekvátní kartáč pro správnou péči o srst. U krátkosrstých koček postačí rukavice s masážními hroty. Chybět by neměly ani speciální kleštičky na drápky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden