Kouzelný mangold

Mangold neboli řepa cvikla má nespočet léčivých účinků, které určitě stojí za to vyzkoušet.


Je blízkým příbuzným špenátu a ukrývá v sobě spoustu vitaminů skupiny C a B, draslíku, sodíku, vápníku nebo třeba železa. A to znamená jediné. Je to jedna z nejzdravějších zelenin, které můžete konzumovat.


Pročišťuje krev a také působí proti chudokrevnosti. Posiluje imunitní systém a podporuje pružnost cév. V neposlední řadě podporuje nervové a mozkové funkce, zlepšuje paměť a taktéž koncentraci. Rovněžzmírňuje úzkosti.


Jak využít mangold v kuchyni?


Mangold lze zpracovávat obdobným způsobem jako například špenát nebo medvědí česnek. Používají se hlavně zelené listy i řapíky. Z mangoldu proto můžete připravit přílohu k masu nebo grilované zelenině či mořským plodům a rybám, případně se dá využít i na salát.


Rozdíl mezi mangoldem a špenátem


Na rozdíl od špenátu mangold neobsahuje kyselinu šťavelovou, proto ho mohou konzumovat i lidé, kteří špenát  jíst nemohou. Ke všemu je mangold pro mnohé chutnější než klasický špenát. Pokud ho tak při cestě do vašeho oblíbeného obchodu uvidíte, určitě po něm sáhněte. Nebudete litovat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden