Můj čas na kafíčko

Kouzlo českých lokálek

Kdo chce sedět u okénka? Já! Z Jindřichohradecké úzkokolejky jsou u vytržení děti i dospělí.

Venkovské železniční tratě už dávno přestaly být pouhým dopravním prostředkem a staly se krásným romantickým výletem pro celou rodinu. Vláček jedoucí jarní hornatou krajinou působí zajímavěji než běžné auto. A co teprve dojem cestujícího, který se touží kochat krajinou...

Jižní Čechy - Jindřichohradecká úzkokolejka

Jindřichohradecké dráze hrozilo zrušení a zachránila ji až parta místních nadšenců. Romantický malý vláček, někdy i historický parní, vyrazí obloukem podél Nežárky, aby se mezi rybníky stočil k jihu a projížděl hlubokými lesy až do Nové Bystřice u rakouských hranic.

Lze vzít i kola, na libovolném místě si udělat cyklovýlet a zase se „nalodit“ k cestě zpátky. Na lesní zastávce Kaproun je pomníček v místě, kde byl exemplárně vyloučen z přepravy Jára Cimrman, na Albeři jede vláček kempem podél jezera Osika, dalšíkrásný pohled. Z Jindřichova Hradce pak vede „severní větev“ úzkokolejky na Obrataň.

Severní Čechy - Krušnohorská železnice

Trať z Mostu přes Dubí do příhraniční Moldavy je jednak kouzelná a členitá a je také kulturní památkou, což ji chrání před zrušením. Hodinu a čtvrt dlouhá jízda vás protáhne v první fázi průmyslovým Litvínovem, pak už ale přichází horský terén.

Vlak v nádherné krajině překonává po mostech hluboká údolí, dva tunely a v Dubí železničním fanouškům nabídne úvraťovou stanici, kam vlak vjede a zase musí vycouvat. Vrchol na Moldavě (ale i předchozí staničky) nabízí spoustu tras k horským túrám a cyklisté se mohou vyvézt na vrchol a absolvovat svižný sjezd do podhůří.

Jižní Morava - Vinná lokálka

S vínem můžete na jižní Moravě spojit i jiné tratě, ale lokálka ze Zaječí do Hodonína je asi nejhezčí, neklikatější a nejosobitější. Už víska Zaječí u nádrže Nové Mlýny, dobře dostupná z Brna, patří do vinné oblasti, stejně jako všechny vsi na trati, nevyjímaje půvabný městys Velké Pavlovice, který je ze Zaječí první na ráně.

Opravdu se vyplatí tu vystoupit, k návštěvě zve spousta vinných sklepů, nemluvě o zdejším zámku a barokním kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Na trati mezi utěšenými vinicemi následují známé názvy jako Kobylí, Čejč, Mutěnice a závěrečný pěkný úsek pod Zbrodskými rybníky a oborou Hodonínská Dúbrava – a nakonec půvabný Hodonín.

Západní Čechy - Lokálka Pňovany– –Bezdružice

Nebýt těžby dřeva a Konstantinových Lázní, lokálka za Plzní by asi nevznikla. Hned za Pňovany překonává motorák přehradu Hracholusky po 210 m dlouhém mostě. Čeká nás cesta lesy a lučinami. Projíždí obcí Cebiv s barokním zámkem, který nový majitel doslova zachránil před zřícením.

Osamělá zastávka Strahov má krásně opravenou budovu. Konstantinovy Lázně s jejich parkem stojí za procházku, i když máte nervy i oběhové ústrojí v pořádku. V Bezdružicích je pěkně zrekonstruované nádraží a malé železniční muzeum. Na kopečku nad městem stojí krásný zámek.

Střední Čechy - Posázavský Pacifik

Výchozím bodem pro trampy je nádraží Praha-Braník, ale nejtypičtější úseky začínají Davlí. Odtud vláček míří na Sázavu po skalnatém úbočí, mine útvar zvaný Pikovický komín, vnoří se do tunelu, aby se vynořil na viaduktu u Žampachu.

Další scenérie nabízí oblouk od Jílového nad Kamenným Přívozem s výhledy na trampské osady v údolí. Po rozeklané krajině následují venkovsky klidné úseky za Prosečnicí se Sázavou na dosah ruky. Týnec nabídne prohlídku středověkého hradu a Čerčany výběr mezi návratem do Prahy a další cestou podél Sázavy.

Severní Morava - Karlovická lokálka


Lokálka ze Vsetína do Velkých Karlovic nabízí nejprve cestu údolím Vsetínské Bečvy s vyhlídkou na temné, zalesněné vrcholy Beskyd. Vesnice kolem trati se nabízejí jako výchozí body k túrám do beskydských kopců s jejich kouzelnými samotami, lesy a dřevěnicemi.

Městečko Karolinka se stejnojmennou vodní nádrží je proslulé výrobou skla a lze si zde pořídit cenný suvenýr. Následují Velké Karlovice s krásným kostelem Panny Marie Sněžné. Karlovice jsou kolními kopci zcela obklopené a nelze než doporučit výšlap – možno i na kole – lesní trasou na vrch Miloňová s dřevěnou rozhlednou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden