Můj kousek štěstí

Kozlík vám vyčistí hlavu od problémů

Kozlík lékařský nebo také lidově Kocúrník je velký oblíbenec koček. Působí proti nespavosti, nervovým poruchám, srdeční úzkosti a bušení srdce.

Dokáže zázračně vylepšit váš stav, jste-li přepracovaní a unavení. Je vynikající při depresích a migrénách. Pokud si tuto bylinku pořídíte a chystáte se ji pěstovat, musíte ji dobře zajistit před kočkami. Jakmile totiž kočka někde zvětří kořen nebo zelenou nať kozlíku, s hlasitým mňoukáním se v něm vyválí. Pach kozlíku připomíná  totiž pach kočičí moči. Nejúčinější látky v něm jsou éterický olej, kyselina valerová a hořčiny.

Prevence mozkové mrtvice

Kocúrnik je nejlepší podávat jako horký čaj před usnutím, uklidňující je také koupel z této bylinky večer před spaním. Naše babičky jej užívaly jako prevenci proti mrtvici a infarktu nebo také při léčbě šoku. Také ve chvíli, kdy vám slzí oči a nepřestávají, namočíme čistý šátek do odvaru z kozlíku a teplý ho přiložíme na zavřené oči. Asi za 30 minut obklad obnovíme. Poté zůstaneme se suchým a teplým šátkem přiloženým na oči nějaký čas v klidu. Páru z kozlíku necháme působit na zavřené oči také při šedém a zeleném zákalu.

Pomoc při klimaktériu

Kozlík pomáhá ženám překonat období klimaktéria. Ráno nalačno pijeme po doušcích jeden šálek čaje z bylinky. Na bušení a píchání u srdce a nepravidelný tep si dáváme 3x týdně před spaním kozlíková koupel. Hotový  koupelový extrakt z kozlíku koupíme běžně v ,lékárnách. Voda by měla mít teplotu  37 °C, setrváme v ní deset minut, zápěstí musí zůstat nad vodou. Uspávací koktejl z kozlíku si vyrobíme tak, že do sklenky horkého mléka s medem vmícháme 1 kávovou lžičku tinktury kozlíku, zamícháme, vypijeme pomalu, po doušcích půl hodiny před spaním.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden